Naslovnica BiH Schmidt novi “Visoki”: BiH mu “nije nepoznata”…

Schmidt novi “Visoki”: BiH mu “nije nepoznata”…

460
Christian Schmidt

Berlin — Novoimenovani visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poručio je da će se “energično” posvetiti radu u zemlji koja mu nije “nepoznata”, i čiju je državnost podržavao nakon raspada Jugoslavije.

“Zadovoljan sam što je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira slijedio prijedlog njemačke vlade i povjerio mi zadatak da naslijedim Valentina Inzka u Uredu visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Posvetit ću se ovom uredu energično i u bliskoj razmjeni s međunarodnom zajednicom i odgovornima kao i sa građanima Bosne i Hercegovine”, naglasio je Schmidt u pisanoj izjavi.

“Bosna i Hercegovina mi nije nepoznata zemlja. Moji politički zadaci kao parlamentarnog izvjestitelja, kao državnog sekretara i također kao saveznog ministra često su me vodili u ovu prekrasnu zemlju na Savi i Drini, čiju sam zajedničku državnost podržavao nakon raspada Titove Jugoslavije 1992. godine”, dodao je.

Schmidt je zahvalio Valentinu Inzku na njegovom “izvanrednom angažmanu” te je rekao da je uvjeren da će nastaviti svoju misiju naglašenije do predaje ureda 1. augusta.

“Dobra je praksa da ću, dok ne preuzmem dužnost, biti oprezan u davanju političkih izjava o Bosni i Hercegovini. Glavni fokus mog pripremnog rada bit će na postizanju bliske koordinacije s drugim međunarodnim i nadnacionalnim vođama i razmjeni ideja s izabranim predstavnicima, ali i s građanima, posebno mlađom generacijom. Važno je pratiti zemlju na njenom sigurno izazovnom putu u Evropu”, zaključio je.


(StarMo)