Naslovnica Politika Schmidt: Dodik mora odgovoriti na mnoga teška pitanja

Schmidt: Dodik mora odgovoriti na mnoga teška pitanja

101
Christian Schmidt

Sarajevo — Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt rekao je kako je odluka o stavljanju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Alternativne televizije na listu sankcija logična posljedica “destruktivnog i opasnog pristupa.”

“Odluka SAD-a da uvrste na listu Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH i jedno pravno lice koje se dovodi u vezu sa Dodikom, Alternativnu televiziju (ATV), u okviru nedavno objavljenog Izvršnog naloga za Zapadni Balkan, a u svjetlu njihovog destabilizirajućeg djelovanja i korupcije, logična je posljedica destruktivnog i opasnog pristupa u vezi sa njegovim neispunjavanjem osnovnih kriterija za odgovorno liderstvo”, rekao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je također dodao da “Dodik mora odgovoriti na mnoga teška pitanja, te se treba vratiti racionalnom i odgovornom djelovanju bez kršenja državnog Ustava i vladavine prava.”

Američko Ministarstvo finansija objavilo je ranije proširenu listu sankcija za djela korupcije kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider vodeće partije u entitetu Republika Srpska Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Pored njega sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog povezanosti sa Dodikom.

Kako je visoki predstavnik podvukao, ove sankcije su rezultat destabilizirajućeg djelovanja Dodika, navodi se u saopštenju.

„Sankcije su jedan od instrumenata koje međunarodna zajednica može koristiti da pokaže da se blokada države neće tolerisati. Ako postoje političke nesuglasice, onda se one rješavaju kroz dijalog u institucijama BiH umjesto bizarnog i kontradiktornog monologa.“

U saopštenju OHR-a Schmidt je naveo da prema dogovoru sa Evropskom unijom i međunarodnom zajednicom “ponuda ostaje na stolu da se na konstruktivan način radi sa Parlamentom i dođe do rješenja zasnovanih na Ustavu i na Dejtonskom mirovnom sporazumu. Vladavina prava se mora poštovati; to je jednostavno tako“.

Schmidt je ponovo naglasio svoju opredijeljenost za konstruktivnu suradnju sa svima u BiH, ali jasno ističe da su na stolu i druge opcije. Pozdravio je i snažan signal u borbi protiv korupcije, što mora postati novo pravilo u BiH: „Samo sa snažnim angažmanom u borbi protiv korupcije, BiH može ispuniti svoje težnje za članstvom u EU.“

Međunarodna zajednica je opredijeljena za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Svaki pokušaj podrivanja institucija BiH je neprihvatljiv.

„Pozivam sve političare da djeluju razumno u interesu građana BiH i da počnu raditi na hitnim pitanjima sa kojima se suočavaju građani kojima su izabrani da služe”, zaključio je visoki predstavnik.

(StarMo)