Naslovnica Politika Schmidt: BiH očekuje velika reforma izbornog zakonodavstva

Schmidt: BiH očekuje velika reforma izbornog zakonodavstva

122
foto: RSE

Sarajevo — Visoki predstavnik Christian Schmidt izjavio je u srijedu, 5. oktobra, da se nada da je nametnutim odlukama u Federaciji BiH donekle otvorio put Bosni i Hercegovini do statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), možda i do kraja 2022. godine.

“Gađao sam sada gol političkih stranaka u BiH. One sada trebaju krenuti u ‘protivnapad’ u pravcu Evrope. Da politička fudbalska ekipa BiH sama napravi nove poteze”, kazao je Schmidt na konferenciji za novinare u Sarajevu, govoreći o setu mjera koje je nametnuo Federaciji BiH u nedjelju, 2. oktobra.

Schmidt je mjere nametnuo poručujući da je cilj da poboljša funkcionalnost ovog entiteta i osigura blagovremenu provedbu rezultata izbora održanih 2. oktobra 2022. godine. Suština njegovih odluka tiče se rokova za formiranje vlasti u Federaciji BiH, kao i povećanja broja delegata u Domu naroda entitetskog Parlamenta.

‘Odluke donosim samostalno’, poručio Schmidt

Odgovarajući na pitanje novinara da li je nametanjem mjera “narušio suverenitet BiH”, jer je dopustio da se premijer Hrvatske Andrej Plenković “javno hvali da je s njim dogovarao ključna unutrašnja pitanja BiH”, Schmidt je kazao da odluke donosi samostalno.

“Iz Hrvatske su bile razne primjedbe, nekada ljubazne, a nekada manje. Odluke donosim sam”, naveo je Schmidt, javlja Radio Slobodna Evropa.

Naglasio je da fokus nije bio da li postoji neka omiljena politička stranka ili ne, nego da se osigura funkcionalnost, komentirajući stavove koji se mogu čuti u bh. javnosti da je svojim potezima pogodovao strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Referirajući se na presudu Ustavnog suda BiH iz 2015. godine, donesenoj po apelaciji člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, novinare je zanimalo zašto nije omogućio i građanima iz reda “Ostalih” da imaju predsjednika ili potpredsjednike Federacije BiH, s obzirom na to da je to trenutno omogućeno samo konstitutivnim narodima.

Schmidt je kazao da je to pravno nemoguće i da se takva pitanja moraju rješavati na nivou države.

“A ne na nivou Federacije BiH graditi državu, kakva bi trebala biti. Osoba sam koja koja izuzetno poštuje pravo i ne mogu tu učinit ništa. Ja sam tu da nadzirem provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne da ga mijenjam”, kazao je.

Schmidt se osvrnuo i na činjenicu da je amandmane na Ustav Federacije BiH i izmjene Izbornog zakona BiH nametnuo u izbornoj noći, 2. oktobra, samo sat nakon zatvaranja birališta, ističući da je začuđen što je njegov potez bilo koga iznenadio.

Naglasio je također da je 2. oktobra razgovarao sa predstavnicima nekoliko vodećih političkih stranaka u BiH, koji su, kako je kazao, “pokazali razumijevanje” za njegovu odluku.

“Nije riječ o tome da se utječe na volju birača, kao ni da se bilo kome omogući ili oduzme prednost. Jurisdikcija i funkcionalnost su jedini cilj”, istaknuo je.

‘Pred BiH velika izborna reforma’

Poeručio je da BiH očekuje velika reforma izbornog zakonodavstva, koja mora biti fokusirana na implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

“Prvi zadatak onima koji su izabrani u Parlament BiH mora biti da se zajedno pobrinemo za implementaciju ovih presuda. To vidim kao nastavak onoga što sam započeo u Federaciji BiH”, rekao je Schmidt.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)