Naslovnica BiH SBK: Zdravstveni sistem pred kolapsom

SBK: Zdravstveni sistem pred kolapsom

492
foto: agencije - ilustracija

Travnik — Srednjobosanski kanton, kada je broj novozaraženih koronavirusom posljednjih sedmica u pitanju, trenutno je u najtežoj poziciji u državi.

Članovi kantonalnog Kriznog štaba upozoravaju da je sve veći broj pacijenata na bolničkom liječenju i da zdravstvenom sistemu u kantonu prijeti kolaps, javila je Federalna televizija (FTV).

Blizu tri stotine aktivnih slučajeva, od kojih gotovo trećina na bolničkom liječenju sa srednje i teškom kliničkom slikom alarm je za uzbunu, upozoravaju zdravstveni radnici. Osim velikog broja pozitivnih pacijenata zaraženo je i 14 zdravstvenih radnika u bolnici za plućne bolesti u Novoj Biloj. Zdravstveni radnici su, kažu, na izmaku snaga.

– Naša bolnica je gotovo u cijelosti ispunjena. Jučer je brojno stanje bilo 53 covid pacijenta koja su ležala od 57 mjesta koje smo predvidjeli. U izolaciji je bilo 14 pacijenata od 16 mogućih. To dovoljno govori koliko je situacija ozbiljna – ističe prim. dr. Emir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti Travnik, prenosi federalna.ba.

– U ovom trenutku imamo četiri teška pacijenta na respiratoru. Od njih je jedno stabilno. Iz dana u dan situacija se pogoršava, a stanje se ne prihvata onakvo kakvo jeste i, nažalost, plaćamo račun – kaže prim. dr. Velimir Valjan, direktor hrvatske bolnice Fra Mato Nikolić Nova Bila.

Upravo zbog popunjenosti kapaciteta razrađen je novi put pacijenta kojim bi uloge u liječenju onih s blažom slikom trebale preuzeti i bolnice u Bugojnu i Jajcu.

– Jedna od mjera je da ćemo mi proširiti kapacitete Opće bolnice za lakše pacijente da bismo mogli rasteretiti Bolnicu za plućne bolesti. Ali ne možemo napraviti toliko smještajnog kapaciteta ako se građani konačno ne počnu pridržavati mjera – kaže dr. Stipan Jezerčić, v. d. direktora Opće bolnice Jajce.

Direktori bolnica posebno strahuju od dodatnog usložnjavanja stanja nakon odluke da nastava u osnovnim i srednjim školama, i pored ovako teške epidemiološke situacije počne narednog ponedjeljka.

– Polazak djece u školu će značiti posljednji čavao u lijesu stanja u SBK-u – ocjenjuje dr. Valjan.

(StarMo)