Naslovnica Politika SBIH Mostar: Osuđujemo čin provokacije na blagajskoj kuli

SBIH Mostar: Osuđujemo čin provokacije na blagajskoj kuli

354
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Gradski savjet (GS) Stranke za BiH (SBIH) Mostar oglasio se u četvrtak saopštenjem za javnost u kojem osuđuju, kako se navodi, “čin provokacije” od strane organizatora obilježavanja godišnjice smrti kraljice Katarine na kuli iznad Blagaja.

U saopštenju SBIH-a Mostar se navodi da je u srijedeu održana vanredna sjednica Gradskog savjeta SBiH Mostar, na kojoj se između ostalog raspravljalo o održavanju manifestacije “Obilježavanja 543. godišnjice smrti Kraljice Katarine”, na Starom gradu u Blagaju, “koja je izazvala buru reakcija građana i nevladinih organizacija Blagaja i Mostara”.

“GS SBIH Mostar zaista podržava inicijative očuvanja i pomena bogate istorije bosanskih naroda i obilježavanja određenih istorijskih događaja iz srednjovjekovne Bosne, ako su dobronamjerne, ali u istom trenutku osuđuje čin provokacije organizatora manifestacije u ‘igrokazu’, kojim su se isticala neka obilježja koja su blago rečeno neprimjerena.

Posebno je iritirajuće, što su se tokom manifestacije isticale lažne istorijske činjenice, kada se pominje period srednjovjekovne Bosne i vladavine Kosača i Kotromanića, na koje trebaju biti ponosni svi građani Mostara, a ne da se taj istorijski period vezuje za samo jedan narod, u ovom slučaju hrvatski, što je apsurdno”, stoji u saopštenju Gradskog savjeta SBIH Mostar, koje potpisuje predsjednik mostarskog SBIH-a, dr Safet Omerović.

(StarMo)