Naslovnica Politika SB otkriva: Schmidt dobio podršku s najvažnijeg mjesta!

SB otkriva: Schmidt dobio podršku s najvažnijeg mjesta!

121

Sarajevo — Konačno je otklonjena i najveća nedoumica u vezi s budućim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH: njemački kandidat Christian Schmidt dobio je, prema informacijama “Slobodne Bosne” iz diplomatskih izvora, podršku Sjedinjenih Američkih Država da u narednom periodu bude na čelu OHR-a.

Oko izbora nasljednika aktuelnog visokog predstavnika Valentina Inzka već duže vrijeme vode se rasprave u diplomatskim centrima najvećih svjetskih i evropskih zemalja. Njemačka je službeno krajem januara ove godine predložila svog bivšeg ministra poljoprivrede, konzervativnog političara Christiana Schmidta i od tada traju službene konsultacije najvećih svjetskih sila oko njegovog izbora.

Za to vrijeme, mediji u Bosni i Hercegovini, kao i u Njemačkoj, iznijeli su rezerve prema kandidaturi Schmidta tvrdeći i iznoseći dokaze za njegov, najblaže rečeno, blagonaklon odnos prema politici Rusije u regionu.

Rusija do sada nije službeno ni podržala ni osporila njemačkog kandidata za šefa OHR-a, jer se ona i dalje zalaže za zatvaranje OHR-a. Schmidt će, bez sumnje, imati podršku zemalja članica Evropske unije, a posljednja podrška stigla mu je iz Kanade početkom ove sedmice.

Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH biraju zemlje članice Upravnog odbora za implementaciju mira u BiH (PIC), a potvrđuje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Aktuelni šef OHR-a u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izabran je 2009. godine.

(StarMo)