Naslovnica Mostar Savjetnica UN-a za prevenciju genocida u Mostaru

Savjetnica UN-a za prevenciju genocida u Mostaru

139

Mostar — Podsekretarka Ujedinjenih nacija i specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu u pratnji šefa ureda UNESCO-a u BiH Siniše Šešuma sastala se u Mostaru u petak, 18. juna, sa muftijom mostarskim Salemom ef. Dedovićem, episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Dimitrijem, generalnim vikarom Mostarsko-duvanjske biskupije don Željkom Majićem, te glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Gacko i Bileća Sadetom ef. Bilalićem i parohom mostarskim Radivojem Kruljem.

To je u ponedjeljak saopšteno na zvaničnoj internet-stranici Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Fokus razgovora je bio na međureligijskom dijalogu, značaju izgradnje mira i povjerenja među narodima, radu s mladima s posebnim osvrtom na prevenciju širenja govora mržnje u virtualnom svijetu. Bilo je govora i o značaju bogatog kulturnog naslijeđa za opću dobrobit i razumijevanje među narodima Bosne i Hercegovine.

Istaknuto je da međunarodni zvaničnici prepoznaju iskorake na polju saradnje i međusobnog razumijevanja među vjerskim zajednicama posljednjih godina u Hercegovini, te u tom pogledu Mostar vide kao paradigmu za ostatak Bosne i Hercegovine, stoji u saopštenju.

(StarMo)