Naslovnica BiH Savić (SDS): “Moramo braniti interes RS”…

Savić (SDS): “Moramo braniti interes RS”…

340
Rado Savić (SDS)

Banja Luka — Zamjenik predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Rado Savić tvrdi da će odluka Ustavnog suda BiH, koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS, “vjerovatno biti odbačena, neće biti provedena, niti objavljena u Službenom glasniku RS”.

“Moramo braniti interes RS. I ranije je bilo odluka koje su bile mimo naših interesa i ovakvo djelovanje mora biti zaustavljeno. Pitanje je šta je slijedeće i da li će neko, u doglendo vrijeme, pokrenuti pitanje našeg identiteta” – ustvrdio je Savić novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je kako odluka, “na određen način, nije ni provodiva, s obzirom da ne postoje drugi mehanizmi kako bi se to knjiženje obavilo na BiH”.

Kaže i da će biti pokrenuta procedura usvajanja novog Zakona o Ustavnom sudu BiH, u kojem neće biti strane sudije, jer je taj sud usvajao odluke koje su, kako tvrdi, „išle na štetu RS i omogućavalo se preglsavanje jednog naroda“.

-Ustavni sud BiH je instrument politike onih stranaka koje žele da oslabe RS – ustvrdio je Savić, nakon današnjeg sastanka zvaničnika RS, predstavnika tog bh. entiteta u institucijama BiH i parlamentarnih političkih partija iz RS.

Odluka Ustavnog suda BiH, kojom je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS, kako tvrdi Savić, „zaoštrava situaciju u BiH“.

(StarMo)