Naslovnica Region “Saveznik i prijatelj”: Pompeo stigao u Podgoricu

“Saveznik i prijatelj”: Pompeo stigao u Podgoricu

494
foto: Twitter

Podgorica — Američki državni sekretar Mike Pompeo doputovao je u zvaničnu posjetu Crnoj Gori, objavila je Vlada Crne Gore na Twitter nalogu.

“Dobrodošlica za saveznika i prijatelja”, navodi se na Twitteru crnogorske Vlade.

Sekretara Pompea na Aerodromu Podgorica dočekao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, prenosi RTCG.

Pompea će, kako je najavljeno, primiti predsjednici države i Vlade, Milo Đukanović i Duško Marković.

Premijer Marković i sekretar Pompeo dat će nakon sastanka izjave za javnost.

“Zvanična posjeta državnog sekretara je, nakon posjete potpredsjednika SAD Mikea Pencea našoj zemlji, augusta 2017, još jedna potvrda odličnih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i crnogorsko-američkog savezništva”, poručuju iz Vlade CG.

Radio Slobodna Evropa je ranije objavio da će američki državni sekretar Mike Pompeo posjetiti u petak Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, gdje će naglasiti podršku Washingtona njihovim euroatlantskim integracijama, ali i rješavanju preostalih problema na Zapadnom Balkanu, uključujući i normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Zvaničnik State Departmenta je najavio, kada je krajem septembra saopšten datum posjete, da će tokom Pompeovog boravka u regionu biti riječi i o ruskim naporima da izaziva podjele, podsjetivši na pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, nastojanjima da se podrije Prespanski dogovor o imenu Sjeverne Makedonije, te sabotiraju njene kao i eurointegracije integracije ostalih zemalja u regionu.

(StarMo)