Naslovnica BiH Savez logoraša BiH osuđuje imenovanje zamjenika tužioca u Tuzli

Savez logoraša BiH osuđuje imenovanje zamjenika tužioca u Tuzli

370
foto arhiva

Sarajevo — Savez logoraša u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje imenovanje Jezdimira Spasojevića za zamjenika glavnog tužioca Tuzlanskog kantona.

Podsjećaju da je Jezdimir Spasojević od 14. jula 1992. do 30. septembra 1993. godine bio sudija Vojnog suda u Bijeljini, u vrijeme kada su nad nesrbima Bijeljine i Brčkog od pripadnika Vojske i policije RS-a počinjeni stravični zločini.

“Imenovan je lično od Radovana Karadžića. U to vrijeme vodio je procese protiv logoraša u logoru Batkovići kod Bijeljine”, navode iz Saveza logoraša BiH, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Logor Batkovići formiran je 1. aprila 1992. godine od strane Jugoslovenske narodne armije (JNA), a kroz njega je prošlo više od 4.000 logoraša iz cijele Bosne i Hercegovine, od Ključa, Sanskog Mosta, Prijedora do istočne Bosne. Ubijeno je najmanje 80 logoraša, a na desetine njih je fizički i seksualno zlostavljano, vođeno na prve linije fronta na prinudni rad i korišteno kao živi štit. Logor je zatvoren krajem januara 1996. godine.

Pozivaju Visdoko sudsko i tužilačko vijeće da preispita svoju odluku o imenovanju Spasojevića i vrati poljuljano povjerenje žrtava logora Batković i Spasojevića u VSTV i pravosudni sistem Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Saveza logošraša BiH.

(StarMo)