Naslovnica Život Saudijski kralj u bolnici

Saudijski kralj u bolnici

292

Riyadh — Kralj Saudijske Arabije, 84-godišnji Salman bin Abdulaziz, završio je u bolnici zbog upale žučnog mjehura, javlja agencija SPA u ponedjeljak. Saudijski kralj primljen je u bolnicu u prijestonici Rijadu, prenosi Index.hr.

Kralj, koji vlada najvećim svjetskim izvoznikom nafte i bliskim američkim saveznikom od 2015. godine, podvrgnut je ljekarskim pregledima, agencija dodaje, ali ne navodi detalje.

Salman je proveo dvije i po godine kao saudijski princ i zamjenik premijera prije nego što je postao kralj. Također je služio i kao guverner regije Rijad više od 50 godina.

Defacto vladar i sljedeći na prijestolju je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, poznat po svojim inicijalima MBS, koji je pokrenuo reforme kako bi transformirao ekonomiju kraljevstva i okončao njegovu zavisnost o nafti.

34-godišnji princ, koji je vrlo popularan među mladim Saudijcima, zaradio je mnoge simpatije i pohvale domaćeg stanovništva nakon što je olabavio socijalne restrikcije unutar konzervativnog muslimanskog kraljevstva, dajući više prava ženama te obavezajući se na diverzifikaciju ekonomije.

Kraljevim pristašama ovakva promjena je dobrodošla nakon decenija opreza, stagnacije i neslaganja.

(StarMo)