Naslovnica Život Saudijska Arabija: Pet smrtnih kazni za ubistvo Khashoggija

Saudijska Arabija: Pet smrtnih kazni za ubistvo Khashoggija

288

Rijad — Javni tužitelj Saudijske Arabije izjavio je da je sud u slučaju ubistva novinara Khashoggija petero ljudi osudio na smrt, piše Reuters.

Dodao je da su još tri osobe koje su optužene za umiješanost u njegovo ubistvo dobile zatvorsku kaznu u trajanju od ukupno 24 godine, piše Reuters.

Tužitelj je kazao kako se među osuđenima ne nalazi bliski agent saudijskog princa.

Jamal Khashoggi, istaknuti kritičar saudijske vlade, ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u turskom gradu Istanbulu. Turska je za ubistvo novinara okrivila saudijske vlasti, ali one negiraju da je u ovaj stravičan događaj bio upleten politički vrh. Za ubistvo su okrivili dvadesetak niže rangiranih odmetnutih službenika, od kojih je pet dobilo smrtnu kaznu.

UN-ov stručnjak komentarisao je da se radi o “izvansudskom pogubljenju”, piše BBC.

Podsjetimo, istaknuti novinar i kolumnist Washington Posta ubijen je nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu u oktobru 2018. Saudijci su u početku tvrdili da je Khashoggi izašao iz konzulata te da je ubijen u tuči s “odmetnutim” saudijskim agentima, ali je na kraju saudijski državni tužilac priznao da je ubistvo Khashoggija bilo isplanirano.

(StarMo)