Naslovnica Politika Sattler uručio, Dodik pozdravio pomoć EU

Sattler uručio, Dodik pozdravio pomoć EU

483
foto: Fena.ba

Banja Luka — Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler uručio je u Banja Luci zaštitnu opremu i reagense Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Radi se o opremi vrijednosti od oko 150.000 KM (oko 75.000 eura), a u kontingentu se nalazi 20.000 kontrolnih testova, 26.250 maski, 100.000 rukavica, 2.500 hirurških kapa i 5.000 medicinskih kaljača.

Ukupna vrijednost paketa pomoći EU predviđenog za hitne medicinske potrebe Republici Srpskoj u borbi protiv korona virusa iznosit će gotovo 2,5 miliona eura, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Sattler je, nakon predaje medicinske opreme, izjavio da će EU pomoći BiH u borbi protiv korona virusa, te da je u ovom periodu najvažnija solidarnost.

“Niko se ne može sam izboriti s ovim podlim virusom i sretan sam da je EU mogla pomoći Republici Srpskoj i BiH”, rekao je Sattler.

Sattler je podsjetio i da je EU izdvojila više od 300 miliona eura za BiH, od čega 250 miliona eura makro-finansijske pomoći, te 80 miliona hitne pomoći za medicinski sektor i mala preduzeća.

Primopredaji medicinske pomoći prisustvovao je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je rekao da je EU obezbijedila Republici Srpskoj veoma značajnu medicinsku pomoć i da je već odobrena i finansijska koja će omogućiti pružanje podrške oporavku privrede od posljedica epidemije virusa korona.

“Ovo je važna pomoć i prvi kontingent onoga što ćemo dobiti, a to je 38 respiratora, 11 rendgen aparata i mnogo čega drugog što je potrebno našem zdravstvenom sistemu. Ovo nam pomaže da budemo još bolji i organizovaniji i da zajedno pokažemo solidarnost koja je neophodna”, rekao je Dodik.

(StarMo)