Naslovnica Politika Sattler: SNSD i HDZ su obarali važne zakone

Sattler: SNSD i HDZ su obarali važne zakone

120

Sarajevo — Johann Sattler šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini za televiziju N1 je kazao da je nakon jučerašnjih zaključaka iz Brisela uvjeren u evropsku perspektivu BiH i kazao da je sada sve na bh. političkim zvaničnicima da što prije usvoje neophodne zakonske propise kako bi BiH što prije dobija status kandidata za članstvo u EU.

Važne zakone na tom putu obarali su SNSD i HDZ dok su se u isto vrijeme zalagali za evropski put, što je nezamislivo, objasnio je Sattler.

Sattler je kazao da je jučer u Briselu desio historijski trenutak dodjelom kandidatskog statusa Moldaviji i Ukrajini te uslovnog Gruziji za članstvo u Evropskoj uniji. Kada je riječ u BiH Sattler kaže da je rezultat pozitivan.

“Ja vidim čašu do pola punu. Mislim da ovi zaključci koje smo vidjeli po prvi puta Evropsko vijeće nakon podnošenja zahtjeva od strane BiH jeste spremno da da kandidatski status. Da, potrebno da se još nešto učini na strani BiH da bi se to ostvarilo”, kazao je Sattler.

BiH mora pokazati da je ozbiljna kada je riječ o reformama, stava je Sattler, i to je nešto što treba brzo uraditi.

Također, Sattler poziva bh. zvaničnike da do Općih izbora urade svoj dio posla kako bi neophodne reforme bile provedene.

“Zakon o sukobu interesa, javnim nabavkama, VSTV-u i da se nastavi borba protiv korupcije”, poruka je Sattlera političkim zvaničnicima na šta su se, kako je rekao, obavezali i na nedavnom sastanku u Briselu.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)