Naslovnica BiH Sattler: Pomoć BiH iz EU – Rengreni, respiratori, oprema…

Sattler: Pomoć BiH iz EU – Rengreni, respiratori, oprema…

90
Johann Sattler

Sarajevo — Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler danas je u Sarajevu uručio opremu namijenjenu medicinskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, a koju je finansirala Unija.

Oprema je nabavljena u skladu sa standardima Evropske unije za javne nabavke i uključuje visoko kvalitetne respiratore, rendgen aparate i ostalu zaštitnu medicinsku opremu. Respiratori su proizvedeni u Švedskoj, a radi se o savremenim respiratorima namjenjenim za intenzivnu njegu i anesteziju.

Nabavku opreme je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (COVID-19) kojeg provodi UNDP BiH.

Nakon primopredaje Sattler je rekao da je sretan što je u prilici da ispuni dato obećanje.

– Za Bosnu i Hercegovinu je osiguran paket pomoći od više od 300 miliona eura, a od toga je sedam miliona eura direktno za nabavku medicinske opreme. Danas vršimo isporuku robe u vrijednosti od više od 800.000 eura. Najvećim dijelom je riječ o ličnoj zaštitnoj opremi, ali mogu da naglasim da je tu također visokotehnološka roba, dakle govorimo o rengen-uređajima, respiratorima koji će se također moći koristiti i za anesteziološke potrebe, potom EKG uređaji… Najkraće rečeno sve su to uređaji koji će se i nakon prestanka pandemije moći koristiti u zdravstvene svrhe – rekao je Sattler.

(StarMo)