Naslovnica Život Sattler: Pojačati borbu protiv “pranja novca”

Sattler: Pojačati borbu protiv “pranja novca”

519
foto: Europa.ba

Banja Luka — Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler ukazao je danas da je veoma važno suzbijanje „pranja novca“ za zemlje koje su u fazi pristupanja EU te očekuje intenziviranje aktivnosti po tom pitanju u Bosni i Hercegovini.

“Nakon pozitivnog mišljenja po aplikaciji BiH za članstvo u EU, očekujemo u narednom periodu intenziviranje aktivnosti lokalnih funkcionera na ispunjavanju obaveza u vezi s tim pitanjem”, rekao je Sattler novinarima u Banjoj Luci, na završnoj konferenciji Projekta „Podrška borbi protiv pranja novca“.

Istakao je da je na stotine ljudi iz BiH prošlo razne obuke i edukacije u okviru ovog projekta, te „izrazio nadu da će to doprinijeti skidanju BiH sa sive liste EU“.

Pranje novca, naveo je, ne poznaje granice.

“Od tri do pet posto BDP na globalnom nivou otpada na pranje novca. Novčano je to više 700 milijardi eura”, upozorio je Sattler, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Direktor policije RS-a Darko Ćulum je rekao da je MUPRS-a u 2018. godini otkrio 17 krivičnih djela pranja novca i podnio 17 izvještaja protiv 29 osoba i jednog pravnog subjekta.

Protivpravna imovinska korist koju su pribavili izvršioci ovim krivičnim djelima bila je oko 202 miliona KM.

Lani je evidentirano 17 krivičnih djela pranja novca, a protivpravna imovinska korist koji su pribavili izvršioci ovim krivičnim djelima bila znatno manja nego u 2018. godini.

Tokom dvoipogodišnjeg tvining projekta Evropske unije “Podrška borbi protiv pranja novca” izmjenjena je i određena zakonska regulativa u BiH te prilagođena zakonodavstvu EU.

U projekat su bile uključene policijske agencije i pravosuđe BiH.

(StarMo)