Naslovnica BiH Sattler o snimcima iz Tužilaštva: Cijeli niz pitanja…

Sattler o snimcima iz Tužilaštva: Cijeli niz pitanja…

66
Johann Sattler

Zenica — Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler prokomentarisao je danas u Zenici sadržaj razgovora direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić koji je procurio u javnost.

“Snimci pokreću jedan cijeli niz pitanja. Prije svega integriteta nosilaca najvećih funkciju u zemlji, pa tako naravno i pravosudne funkcije, profesionalizma i profesionalnog rada, te pokreće pitanje nezavisnosti djelovanja različitih organa vlasti”, rekao je Sattler.

On je istakao kako nije slučajno da EU kontinuirano insistira na vladavini prava uz naglasak da nema pravog evropskog puta bez napretka u ovim oblastima.

“Zato toliko na tome i insistiramo. Do sada smo nažalost bili svjedoci da je malo napretka postignuto u ovim oblastima, ali bilo je i iskoraka poput imenovanja novog rukovodstva VSTV-a BiH. To je pozitivna stvar. Kada u narednim danima profunkcioniše rad Parlamentarne skupštine BiH očekujemo što prije izmjene i dopuna zakona o VSTV-u koji se tiče pitanja integrtiteta pravosudnih funkcija”, kazao je šef Delegacije Evropske unije u BiH.

(StarMo)