Naslovnica BiH Sattler: Nema daljnjih nacionalnih ili teritorijalnih podjela BiH

Sattler: Nema daljnjih nacionalnih ili teritorijalnih podjela BiH

514
Johann Sattler; foto: ilustracija

Sarajevo — “Šta god da bude ishod do kraja godine, mora biti pozitivan iskorak na evropskom putu, u kontekstu evropskih integracija. Nećemo pristati ni na kakve dalje nacionalne ili teritorijalne podjele ove zemlje”, rekao je za “BHT1 uživo” šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler.

Prema njegovim riječima, korak naprijed na evropskom putu podrazumijeva ne samo izmjenu Izbornog zakona, već se moraju otvoriti i ustavna pitanja.

“Nema provedbe presude Sejdić-Finci, Pudarić i drugih bez toga. Moramo otvoriti Predsjedništvo BiH i mogućnost kandidature za sve u ovoj zemlji. Mi smo opredijeljeni da radimo u tom pravcu”, rekao je Sattler, javlja BHRT.

Govoreći o aktuelnim pričama o prekrajanjima granica i podjeli zemlje, on smatra da “smo sve to već vidjeli, kroz to smo prošli i ne pomaže nam da se bavimo pravim pitanjima”.

“To je skretanje pažnje i to treba prestati”, rekao je Sattler.

“Nije fer prikazivati ovu zemlju kao najgoru, kako je neki pokušavaju prikazati, nije fer. To je jedna zemlja koja ima nešto kompleksnije uređenje i zna se koji su korijeni toga. To je nešto što je utvrđeno Ustavom i Dejtonskim sporazumom koji je okončao rat, ali to nije kraj, nego temelj koji treba nadograđivati”, naveo je šef Delegacije EU u našoj zemlji.

(StarMo)