Naslovnica BiH Sattler: EU je uz BiH, uvijek smo bili najveći donatori

Sattler: EU je uz BiH, uvijek smo bili najveći donatori

361
Johann Sattler

Sarajevo — “Uz vas smo i bit ćemo uz BiH. Pripremaju se razni oblici pomoći. Imao sam sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i razgovarali smo o najurgentnijim potrebama, uključujući i medicinsku opremu – – kazao je Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattleru razgovoru za “Dnevni avaz”.

Sattler je naglasio kako je i u prošlosti EU pomagala BiH, pa i kad su je pogodile poplave 2014. godine, te da je ova organizacija “uvijek bila najveći donator kada su bila najteža vremena, a tako će biti i sada”.

Ambasador Sattler je demantirao da postoji zabrana izvoza medicinske opreme iz EU u BiH.

“To nije tačno. Jedini uvjet je da nacionalne vlasti država članica EU prethodno odobre taj izvoz. Desilo se da su određene zemlje željele da kupe ogromne količine medicinske opreme, dok istovremeno imate žarišta koronavirusa na teritoriju Evrope, gdje stotine i hiljade umiru. Moram napomenuti i primjer solidarnosti iz Kine. Prije dva mjeseca upravo je Evropa osigurala dostavu oko 53 tone medicinske opreme za Kinu. Sada, srećom, kada je Kina prevazišla najteži period, ona pomaže nama u Evropi. To je ključna poruka, poruka solidarnosti. Ovo nije vrijeme za polemiku, za jeftine političke poene, već za solidarnost i EU je uz vas” – poručuje Sattler.

(StarMo)