Naslovnica Mostar Sattler donirao respiratore za SKB Mostar

Sattler donirao respiratore za SKB Mostar

139

Mostar — Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler uručio je jutros Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar četiri respiratora, vrijedna 177.000 KM za borbu protiv pandemije korona virusa u Bosni i Hercegovini.

Istovremeno, iz Delegacije EU u BiH je saopćeno da je posjetom ambasadora Sattlera Mostaru započela i isporuka 20 ultrazvučnih aparata koje je donirala EU za potrebe medicinskih ustanova širom BiH.

Ambasador Sattler je kazao kako je ova donacija medicinske opreme namijenjena građanima Mostara i Hercegovine i da je to prema visokog nivoa i kvaliteta za borbu protiv korona virusa, ali i da je to oprema koja se može koristiti nakon bolesti Covid-19 – zaštitna oprema, ultrazvučni aparati i respiratori.

“Ovo znači da EU brine za BiH, brine za ovu regiju Zapadnog Balkana. To znači da mi želimo vidjeti ovu regiju kao dio EU”, izjavio je novinarima Sattler. Podsjetio je da je EU zadnjih mjeseci obavila velika ulaganja u BiH i to dvojaka – donacije medicinskom sektoru od preko 7 miliona eura za borbu protiv korona virusa, a s druge strane pomoć privredi u borbi za posljedicama pandemije, pri čemu je Hercegovina naročito pogođena.

“Ovdje je veoma bio razvijen sektor turizma, koji u posljednje vrijeme gubi mnogo novca, tako da smo aktivni i radimo i na tom polju”, dodao je Sattler. Naveo je da je EU izdvojila 70 miliona eura samo za privredni sektor, za preduzeća.

Sattler je rekao i da je za EU bilo važno pokazati da BiH smatra budućim dijelom Evropske unije. “BiH je učestvovala skoro kao države članice u različitim programima koje imamo, poput zelenih koridora, nabavke medicinske opreme i to je jednako važno kao i onaj novčani dio, to da smo tretirali BiH i regiju gotovo kao članice EU u ovoj krizi”, naglasio je taj austrijski diplomata, dodajući da – kada je teško, kada je kriza – BiH može računati na EU.

Sattler je upozorio da kriza izazvana korona virusom nije gotova, te da cifre zaraženih opet rastu. Kazao je kako je važno slijediti smjernice i savjete medicinskih eksperata i kriznih štabova, kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

Na doniranim respiratorima zahvalio je pročelnik Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar, prim.dr. Zoran Karlović.

“Niko nema toliko dovoljno respiratora koliko može sama situacija nalagati”, naglasio je dr. Karlović.

Ambasadoru Sattleru i Evropskoj uniji zahvalio je i premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, sa sjedištem u Mostaru, Neveno Herceg.

“Rekao bih da je EU najlojalniji partner BiH, to vidimo iz sredstava. Vrlo često, mi vidimo da razni donatori daju pomoć, medicinsku, zdravstvenu, itd., kao što je i UNDP, ali u konačnici financijer je EU, odnosno zemlje članice EU”, rekao je uz ostalo Herceg.

Nakon Mostara, Johann Sattler je otputovao za Trebinje, gdje će, kako je najavljeno iz Delegacije EU, zajedno sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alenom Šeranićem uručiti medicinsku opremu za Javnu zdravstvenu ustanovu ‘Bolnica Trebinje’, koja uključuje dva respiratora i rendgen aparat.

(StarMo)