Naslovnica Mostar Sattler će u Mostar: Bicikilijada i zatvaranje festivala Open city

Sattler će u Mostar: Bicikilijada i zatvaranje festivala Open city

84
foto: Fena

Mostar — Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler će u srijedu, 22. septembra 2021. godine posjetiti Konjic, Jablanicu i Mostar.

Tokom posjete Mostaru, ambasador Sattler će se pridružiti „Mostarskoj biciklijadi“ koju organizuje Biciklistički klub Mostar u suradnji sa Sportskim savezom Grada Mostara, povodom obilježavanja Svjetskog dana bez automobila.

Ambasador će nakon toga, zajedno sa gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem i direktorom Mostarske škole roka Orhanom Maslom, svečano zatvoriti Open City Mostar Festival koji je podržala EU.

Tokom 22 dana trajanja Festivala, na 10 lokacija širom grada, održane su brojne muzičke, kulturne i edukativne aktivnosti, koje su realizovane u partnerstvu Mostarske škole roka i Grada Mostara. Nakon ceremonije zatvaranja, uslijedit će završni koncert slovenačkog pop muzičara Magnifico.

U Konjicu, ambasador Sattler će se sastati sa načelnikom Općine Osmanom Ćatićem, te posjetiti Muzej drvorezbarstva koji je firma Rukotvorine iz Konjica otvorila 2019. godine uz podršku EU. Muzej je posvećen drvorezbarstvu u Konjicu, stoljetnoj tradiciji i kulturno-historijskom naslijeđu ovog kraja, koje je 2017. godine uvršteno i na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine.

U Jablanici, ambasador Sattler će zajedno sa načelnikom općine Damirom Šabanovićem posjetiti ‘Most M’ d.o.o., prvo socijalno preduzeće u ovoj općini koje je osnovalo Udruženje žena MOST uz podršku EU i granta iz programa EU4Business.

(StarMo)