Naslovnica BiH Šatorović: Povećali sebi primanja u iznosu najniže plate u FBIH

Šatorović: Povećali sebi primanja u iznosu najniže plate u FBIH

127
zgrada Parlamenta BiH, foto: ilustracija

Sarajevo — Hoće li se sindikati ujediniti oko borbe za povećanje minimalne plate, ima li nade za dogovor sa Vladom FBiH, jesu li protesti radnika posljednja opcija – pojasnio je za televiziju N1 Selvedin Šatorović iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Komentarišući da su političari sebi povećali plate za 500 KM, kazao je da su time stavili prst u oko ovom narodu i pokazali su da su se apsolutno odrodili od ljudi koji ih biraju na te pozicije.

“Drsko i bezobrazno ponašanje. Neki nemaju ništa, neki pregovore imaju u smislu čekanja… A 543 KM je najniža plata u Federaciji BiH. Samo kroz jedan mjesec su dobili povećanje u tom iznosu”, istaknuo je Šatorović.

Napomenuo je da je cijena šećera u Mađarskoj 1 KM, ulje 2,5 KM, a gorivo 2,20 KM.

“Vlada je zaštitila svoje građane, a podsjećam da je minimalna plata tamo 600 eura”, rekao je, dodajući:

“Sve dok je porez na dobit jednaka porezu na dohodak, sve dok čisti profit od stotinjak miliona KM plaćate 10 posto i dok plaćate porez na platu od 540 KM 10 posto, ovakve stvari će nam se dešavati. Mi smo jedina zemlja na svijetu koja ima ovakav sistem. Ovo je poreski raj za ljude koji ostvaruju ekstra profit na tuđoj muci. Svi love u mutnom”.

Više od 70 posto zaposlenih prima platu do 700 KM, rekao je, a potrošačka korpa stahovito ide prema 3.000 KM.

“Onda je jasno da nama ne trebaju nikakve ceste prema moru, jer nemamo sredstava da naspemo gorivo i da odemo na to more, a kamoli da se hvalimo time”, istaknuo je.

(StarMo)