Naslovnica Politika Sastanak o formiranju “trećeg bloka” u RS

Sastanak o formiranju “trećeg bloka” u RS

430
foto: sdp.ba - ilustracija

Sarajevo — U Centrali SDP-a BiH u Sarajevu danas će biti održan prvi sastanak parlamentarnih stranaka, ali i drugih političkih subjekata, koji će pokušati formirati zajednički blok stranaka kako bi na Općim izborima 2022. godine zajednički nastupili u RS.

Kako je u emisiji ‘Dan uživo’ na televiziji N1 potvrdio potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović, sastanak počinje u 12 sati, a sve stranke su prihvatile poziv.

Prema riječima Mijatovića, cilj je da se spriječi blokada BiH i omogući njen napredak.

“Nužno je da vidimo možemo li zajednički nastupiti u nečemu što se zove građanski blok i okupiti političke subjekte kojima je država BiH neupitna”, rekao je Mijatović.

Sastanku danas će prisustvovati predsjednici ili predstavnici SDA, Naroda i pravde, Naše stranke, Narodnog evropskog saveza, Nezavisnog bloka, Demokratske fronte, Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine, Platforme za progres, Pokreta demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost, Stranke za BiH i dr.

Stranke bi na izborima nastupile pod zajedničkim nazivom “Pokret”, bez isticanja stranačkih oblilježja. Cilj je skupiti 70.000+ glasova kako bi dobili 8-10 poslanika u NSRS, dva zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, te potpredsjednike iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

(StarMo)