Naslovnica Politika Šarović traži zasjedanje entitetskog parlameta zbog šuma i odluke Ustavnog suda

Šarović traži zasjedanje entitetskog parlameta zbog šuma i odluke Ustavnog suda

92
Mirko Šarović

Banja Luka — Neophodno je sazvati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na kojoj bismo donijeli odluke kako izaći iz ove situacije i zaštititi RS, poručio je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS).

Šarović je to zatražio nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine(BiH) po kojoj Zakon u šumama RS nije u skladu sa bh. Ustavom.

“Poslednja odluka Ustavnog suda BiH kojom se neustavnim proglašavaju odredbe Zakona o šumama Republike Srpske u dijelu u kojem se kao njihov vlasnik određuje Republika Srpska, nastavak je prakse derogacije Republike Srpske i mijenjanja ustavnog uređenja unutar BiH”, smatra Šarović, navodi se u saopštenju SDS.

Šarović ocjenjuje da umjesto da bude tumač ustava, Ustavni sud BiH je na sebe uzeo ulogu ustavotvorca – i da je svojom odlukom načinio opasan presedan. Tvrdi da u Ustavu BiH “nigdje ne piše da BiH ima svoju imovinu, i da joj se ne daju nadležnosti nad šumama i poljoprivrednim zemljištem”.

“Da su šume zaista vlasništvo BiH zar neko misli da Paddy Ashdown (tadašnji visoki predstavnik u BiH) 2005. godine i njih ne bi obuhvatio Zakonom o zabrani raspolaganja državnom imovinom RS i stavio van snage Zakon o šumama RS”, pita se Šarović.

Predsjednik SDS-a podsjeća da šume “čine 70 odsto teritorije RS”.

 

(StarMO)