Naslovnica BiH Šarović: To je “u suštini aktivacija MAP-a”

Šarović: To je “u suštini aktivacija MAP-a”

473
Mirko Šarović

Sarajevo — Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je, po mišljenju te stranke, odluka Predsjedništva BiH “u suštini aktivacija MAP-a, kako god se zvao dokument koji je usvojilo”.

“O tome je prije desetak dana sasvim jasno govorio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kada je rekao, tog trenutka kada se ovaj dokument bilo kojeg naziva pošalje u Brisel i ako bude prihvaćen, on u suštini znači aktivaciju MAP-a, i time je ključno trasiran put Bosne i Hercegovine ka ovom vojnom savezu” – kazao je Šarović prije početka sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Dodao je da po onome što znaju u SDS-u, iz izvora bliskih Predsjedništvu, “ovaj dokument ne pominje vojnu neutralnost na bilo koji način”.

“On onemogućava odlučivanje o članstvu u NATO-u nižih nivoa vlasti, ni entitata niti drugih nivoa. Nije moguće provesti referendum na nivou entiteta po ovom dokumentu. Jedina dva tijela koja mogu konačno da odlučuju i da potvrde poziv NATO-a za članstvo BiH u ovom vojnom savezu je Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH” – naveo je Šarović.

Po njegovim riječima, ovaj čin ili trenutak odluke člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika jeste “u suštini poraz politike vojne neutralnosti koju je on cijelo vrijeme forsirao i zastupao i poraz politike ‘gdje Srbija tu i Repubika Srpska'”.

“Time je na potpuno jasan način stavljena i obesmišljena rezolucija NSRS koju su upravo forsirali oni koji su pristali na ovaj dokument i dali joj pravo na život u NSRS i često se pozivali na ovaj dokument” – kazao je predsjednik SDS-a.

(StarMo)