Naslovnica Politika Šarović: Samozvana „srpska reprezentacija“ doživjela je fijasko…

Šarović: Samozvana „srpska reprezentacija“ doživjela je fijasko…

123
Mirko Šarović

Banja Luka — “Protekle četiri godine, dok je SNSD obavljao vlast na nivou BiH, zaustavljeni su važni procesi koje smo započeli u mandatu ranije. Samozvana „srpska reprezentacija“ pod Dodikovim vođstvom doživjela je fijasko, jer su u nesposobnosti da urade nešto za građane počeli izazivati niz dodatnih kriza i produbljivati postojeće krize u BiH”, kaže Mirko Šarović, lider SDS-a.

Govoreći o tome na čemu će bazirati predizbornu kampanju, Šarović kaže da će kao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske “zastupati stav da na dnevni red stavlja samo pitanja oko kojih imamo konsenzus”.

– Izvozno orijentisana ekonomija, bolji život građana, regionalna saradnja, Otvoreni Balkan, brzi put ka Evropskoj uniji koji će nam se otvoriti… pitanja su oko kojih, siguran sam, postoji konsenzus sva tri naroda u BiH. Ukoliko se budemo vodili idejom šta danas možemo uraditi u korist svih, a ne šta možemo da uradimo na štetu jednog od naroda, mislim da idući mandat Predsjedništva BiH može biti veoma uspješan. Tokom osam godina mandata, kao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, čini mi se da sam se uspješno pridržavao ovoga principa i da su uspjesi koje sam ostavio u tom ministarstvu jedan od svijetlih primjera kako se može pomoći privredi i razvijati ekonomija. Iskrena saradnja sa Srbijom, kako na polju politike, tako i na polju ekonomije, biće u fokusu mog rada, a ne djelovanje u kojem smo i Srbiji postali teret oko vrata – kaže Šarović.

Lider SDS-a tvrdi da “ne bi unižavao institucije Republike Srpske kao što radi trenutni srpski član Predsjedništva BiH”.

– Napravljen je sistem u kome vlast obitava tamo gdje se nalazi Dodik. Pošto nema funkciju u Republici Srpskoj, lider SNSD je sve četiri godine mandata nastojao da rukovodi procesima u Banjaluci dok je u Sarajevu bilježio samo poraze. Narodnu skupštinu RS je pretvorio u svoj megafon, a u potpunosti je unizio poziciju predsjednika Republike Srpske i Željku Cvijanović, vrlo često zauzimajući njeno mjesto i ustavnu poziciju, svodeći ovu važnu funkciju na puki protokol. Hrabrost i politička vještina bi bila ući u Predsjedništvo BiH u Sarajevo i tamo izvojevati pobjedu nad druga dva člana Predsjedništva BiH, a niti jednu takvu pobjedu za četiri godine mandata Milorad Dodik nije donio u Banjaluku – kazao je Šarović.

(StarMo)