Naslovnica Politika Šarović o pandemiji: Stanje je haotično, jer imamo “ad hoc” mjere

Šarović o pandemiji: Stanje je haotično, jer imamo “ad hoc” mjere

253
Mirko Šarović - SDS

Banja Luka — Iako su i struka i opozicija mjesecima predlagali brojne mjere koje bi pomogle cijelom zdravstvenom sistemu i spriječile haos, vlast se ponašala suprotno svim drugim zemljama u regionu, odobravala rad skijališta u punom kapacitetu, muziku uživo, gradila preskupe garaže umjesto predložene dogradnje bolnica, bavila se tenderima za sve i svašta a najviše samim sobom, umjesto da na vrijeme obezbijedi neophodne vakcine“, izjavio je danas Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

– Pooštravanje mjera zbog enormnog širenja virusa korona jeste važno i potrebno ali je ono direktna posljedica nerada cijelog sistema koji cijelih 13 mjeseci nije uradio sve što je mogao i morao da spriječi ovako rapidan rast broja zaraženih i umrlih u Republici Srpskoj – pojasnio je Šarović, a prenosi u svom saopćenju služba za informiranje SDS-a.

Predsjednik SDS je kazao da smo jedina zemlja koja nije osigurala masovnu vakcinaciju i koja po svemu sudeći proces vakcinacije neće završiti do kraja godine.

– Stanje je haotično jer umjesto sistemskim mjera mi konstantno imamo ad hoc mjere koje samo privremeno smanjuju broj zaraženih. Umjesto da slijedimo druge zemlje i da smo, kao što smo tražili još prije osam mjeseci, napravili nužno potrebne korake za ublažavanje posljedica pandemije, sprječavanje rapidnog širenja virusa i jačanje uništenog zdravstvenog sistema, mi se još nismo pomakli od marta 2020.godine – upozorova Šarović.

On naglašava da su današnje mjere samo još jedna potvrda naše sumorne stvarnosti, šutnje, neodgovornosti, nerada i stavljanja politike iznad života ljudi.

(StarMo)