Naslovnica Izdvojeno Šarović: “Naručeni” zaključci Skupštine RS “nemaju preveliki domet”

Šarović: “Naručeni” zaključci Skupštine RS “nemaju preveliki domet”

342
Mirko Šarović

Sarajevo — Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosna BiH Mirko Šarović danas je u Sarajevu, upitan da komentira zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, izjavio da oni imaju jedan suštinski feler, „što nije odgovoreno svrsi, znači da bude plod zajedničkog djelovanja svih poslanika u Narodnoj skupštini RS-a“.

“Možda bismo nešto mogli jučer i da uradimo da nije bilo one informacije koja je negdje, ne znam na kom mjestu, pravljena, koja nije dala bilo kakvog osnova za nekakav zajednički rad. Ako govorimo o velikim pitanjima u Narodnoj skupštini, koja bi trebala da budu opšteprihvaćena, onda se podrazumijeva da i u pripremi za tako nešto učestvuju svi oni koji su u poziciji, koji su u opoziciji, da učestvujemo u donošenju zaključaka”, naveo je Šarović, prenosi BHRT.

Istakao je da SDS, a može to da kaže i uime kolega iz PDP-a, nije imao priliku da učestvuju u tom materijalu „koji je loš, nakaradan, pretenciozan, netačan, jedan pravi pravcati politički pamflet“.

“Mislim da se on nije trebao pojaviti pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske. Lično sam nudio Miloradu Dodiku, u jednom neformalnom razgovoru, da povuku ovaj dokument pa da sjednemo, da razgovaramo o nečemu što bi moglo da bude zajedničko. On to nije prihvatio, tako da mislim da ti zaključci imaju taj jedan suštinski feler, što nije odgovoreno svrsi, znači da bude plod zajedničkog djelovanja svih poslanika u Narodnoj skupštini RS-a”, smatra Šarović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da je prerano za analizu šta zaključci u suštini znače, “jesu li oštri, preooštri, da li vode u ovom ili onom pravcu”?

“Mislim da oni nemaju preveliki domet, mislim da su više naručeni za ovaj trenutak u kome treba da se održi ta tenzija. Nekad političke opcije, i one koje su na vlasti, žele da drže jaku, snažnu tenziju, jer se u takvoj tenziji najbolje snalaze i vode politiku ili političke igre. U Bosni i Hercegovini nije to nikakva novost. Vjerovatno ponekad treba izmisliti nekog neprijatelja i ubaciti ga u eter”, rekao je Šarović.

Zastupnik SDS-a Nebojša Vukanović i PDP-a Jelena Trivić smatraju da su zaključci, koje je noćas izglasala vladajuća većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske, neprovodivi i da je informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture Republike Srpske i uticaju na RS iznuđena tema za dnevno političke potrebe SNSD-a.

Kritike su još jednom upućene i na dokument o kojem se juče vodila cjelodnevna rasprava.

(StarMo)