Naslovnica Politika Šarović: Dodik poput lisice iz basne…

Šarović: Dodik poput lisice iz basne…

373

Banja Luka — Formiranje Vijeća ministara BiH i rad Parlamentarne skupštine BiH su dva odvojena procesa i treba učiniti sve da parlament radi i ostvari svoju društvenu ulogu, istakao je danas predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović.

„Njihovo je legitimno pravo da formiraju Vijeće ministara, a naše je legitimno pravo da tražimo da u ovakvoj situaciji funkciniše bar ono što može, a to je parlament. Mi biramo da radimo a ne da ćutimo, stagniramo, puštamo da vrijeme prolazi i nazadujemo… Zato ćemo u naredom periodu svu svoju pažnju i fokus usmjeriti na to da ova važna institucija konačno počne da radi“, kazao je Šarović.

Predsjednik SDS kaže da parlament mora i može da radi u okviru svoje uloge, i to ni na koji način ne bi remetilo formiranje Vijeća ministara BiH.

“Naša namjera je da odblokiramo rad Parlamenta BiH jer je to u interesu građana, kako zbog brojnih zakona koji su na čekanju tako i zbog važnih projekta, vrijednih oko dvije milijarde KM, koji također čekaju a namjenjeni su i Republici Srpskoj i Federaciji BiH”, naglasio je predsjednik SDS, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

“Zašto svi ćute u neformiranju Vlade FBiH, tako važnog tijela? Zašto je problem ‘tehnički mandat’ Vijeća ministara, a nije „tehnički mandat“ Vlade FBiH. Zašto ne spominju grad Mostar koji svoju vlast nema 12 godina?! O tome svi ćute i prave se nevješti. Ovo samo govori o njihovoj nesposobnosti i neodgovornosti za funkcionisanje sistema, i umjesto da to priznaju, otrovne strelice upućuju ka drugima. U svemu tome, sve više trpe građani, ekonomija, privreda…”, istakao je Šarović.

Odgovarajući na komentar člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ga Vijeće ministara BiH ne interesuje, predsjednik SDS Mirko Šarović je rekao da je na sceni uobičajeni odbrambeni mehanizam za vlastiti neuspjeh.

“Dodik kao lisica iz basne o kiselom grožđu koja svoj neuspjeh pokašuva da opravda tvrdeći da to nešto ne valja. Kada god kaže da ga nešto ne interesuje, on to ustvari žarko priželjkuje a dokazao je to bezbroj puta”, zaključuje Šarović.

(StarMo)