Naslovnica Politika Šarović bi “moratorij” na Zakon o zabrani negiranja genocida!?

Šarović bi “moratorij” na Zakon o zabrani negiranja genocida!?

213

Banja Luka — “Tražio sam da Schmidt (Visoki predstavnik op.aut.) stavi van snage odluku o zabrani negiranja genocida. Da na Inzkovu odluku stavi moratorij od nekoliko godina i da da šansu političarima u Bosni i Hercegovini da se dogovore o ovom pitanju, istakao je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke.

Radi se o dopuni Krivičnog zakona BiH koje je uveo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko u julu prošle godine, a koja se odnosi na zabranu negiranja genocida.

“Ne bi bio smak svijeta da se napravi moratorijum na Inzkovu odluku. U tom slučaju razgovarali bi sa Schmidtom. Kad kažem da bih razgovarao sa njim na temu moratorija Inzkove odluke to ne znači da bih ga priznao za visokog predstavnika i da može da koristi bonska ovlaštenja”, poručio je Šarović.

Šarović je kazao da je Inzko “iz sopstevene osvete zbog nekih ranijih dešavanja nametnuo odluku o zabrani negiranja genocida”.

– Inzko je bio zaboravljena ličnost i niko ga u ovoj zemlji nije primao. I onda je nametnuo zakon i svi relevantni politički faktori iz Republike Srpske su se okupili i donijeli neke odluke koje su u tom trenutku bile jedine moguće, izjavio je predsjednik SDS-a.

(StarMo)