Naslovnica BiH Šarović: Beskrupulozno dovođenje u opasnost zdravlja vlastitog naroda

Šarović: Beskrupulozno dovođenje u opasnost zdravlja vlastitog naroda

86
Mirko Šarović - SDS

Banja Luka — Najava vlasti da industrijski gas bude ozakonjen kao lijek je nehumano i beskrupulozno dovođenje u opasnost zdravlja vlastitog naroda zarad nezdravstvenih, ali i profiterskih interesa, izjavio je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, saopćeno je iz te stranke.

– Nevjerovatno je da je, misleći valjda da je narod ‘progutao’ njihovu priču o ’čistoći’ industrijskog gasa, vlast nastavila s traženjem načina da nastavi s uvozom jeftinijeg gasa i time osigura nastavak nezakonitog postupanja – Šarovićeve su riječi.

On ističe da su neprihvatljive tvrdnje premijera Republike Srpske (RS) Radovana Viškovića da je industrijski gas isto što i medicinski.

– Samo kod nas proizvođači industrijskog gasa istim gasom snabdijevaju i industriju i bolnice. To je isti gas od istih proizvođača. Industrijski gas ima istu navodnu čistoću od 99,95 kojom nas premijer zamajava, ali on uopšte ne govori o nečistoćama i prljavštinama u kiseoniku koji je namijenjen industriji – navodi Šarović.

On postavlja pitanje zašto industrijski tehnički kiseonik nije kao lijek na bolničkoj listi lijekova Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a ako jeste lijek.

– Pogledajte i uvjerite se sami. Zato se nikada nije ni uvezao kao lijek niti su ga bolnice potraživale kao lijek? Pogledajte listu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i vidjećete razliku. Svjetska zdravstvena organizacija je jasno propisala da ’industrijski kiseonik nije namijenjen za ljudsku upotrebu’. Neka javnost posjeti zvanični sajt WHO-a i uvjeri se u sve ovo – naglašava predsjednik SDS-a.

On također pita – kako to da nigdje u svijetu industrijski gas nije isto što i medicinski osim u Republici Srpskoj?

– Hoćemo li zaista pristati da budemo najnerazumniji, da ne upotrijebim grublju riječ, narod na planeti – kazao je.

(StarMo)