Naslovnica Politika “Sardinama” protiv populizma

“Sardinama” protiv populizma

429
foto: Reuters

Rim — Pokret ‘Sardine’ od sredine novembra okuplja hiljade ljudi koji se na demonstracijama širom Italije odupiru agresivnom populizmu lidera krajnje desnice uoči ključnih regionalnih izbora u januaru naredne godine.

Ulični skup koji je osmislila i pokrenula četvorka iz Bologne prerastao je u narodni pokret poznat kao ‘Sardine’ i privukao hiljade demonstranata na italijanske gradske trgove gdje stoje jedni pored drugih – “poput riba u konzervi” u borbi protiv populizma, osporavajući politiku podjela Mattea Salvinija, bivšeg ministra unutrašnjih poslova, koji se žestoko bori za povratak na vlast, pišu svjetski mediji.

U Italiji se nakon nekoliko raznobojnih političkih simbola u proteklih nekoliko godina – koji su uključivali hrastove, masline i tratinčice – ukazao novi simbol koji pravi problem Matteu Salviniju, vođi krajnje desnice, ističe agencija Reuters, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mala sardina simbol je pokreta koji se formirao s ciljem zaustavljanja Salvinijevog naizgled neumoljivog uspona ka vlasti. Nastao je ovog mjeseca na skupu u Bologni, glavnom gradu pokrajine Emilia-Romagna, bogate regije na sjeveru u kojoj će se u januaru održati regionalni izbori.

‘Sardine’ nisu politička stranka i nemaju namjeru to postati, ali kažu da žele uzburkati Italijane, osporiti štetnu antimigrantsku retoriku Salvinijeve Lige koja dominira na društvenim mrežama i pokušavaju uvesti društvenu pristojnost u javnim raspravama.

“Želimo pokazati da možemo pobijediti populističkog zmaja idejama, našim mozgom”, rekao je Mattia Santori, jedan od četvero mladih Italijana koji su idejni tvorci takozvane grupe ‘6000-Sardina’. Santori i njegovi prijatelji nadali su se da će privući 6.000 ljudi, ali ih se na glavnom gradskom trgu pojavilo više nego dvostruko, “upakovanih poput konzervi sardina”, ističe Reuters.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)