Naslovnica Politika Sarajevski student odlučuje o daljnjem putu Crne Gore

Sarajevski student odlučuje o daljnjem putu Crne Gore

605

Sarajevo — Dritan Abazović je sarajevski student, dobitnik zlatne značke. Njegov mentor bio je sarajevski profesor Esad Zgodić.

– Svi su dobrodošli na pravu stranu istorije i na poštenje i na pravdu i na Ustav. Kao što smo i obećali, znali smo da ćemo biti game changeri, osjetili smo to, dobili smo mafiju bez novca, samo srcem i samo znanjem – poručio je Dritan Abazović, nosilac liste Koalicije Crno na bijelo, mladi političar, od koga od sinoć zavisi mnogo toga u Crnoj Gori.

Prvi čovjek liste Crno na bijelo nakon osnovnog i srednjeg obrazovanja u Ulcinju upisao je politologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Bio je student generacije i dobitnik Zlatne značke i Zlatne povelje.

– Bio je vrhunski student. Pored toga što sam ga angažirao kao demonstratora na nekoliko predmeta koje sam predavao, na kraju sam mu bio i mentor za magistarsku radnju – prisjeća se prof. dr. Esad Zgodić, javlja FTV, a prenosi federalna.ba.

Profesor Zgodić se zalagao da Dritan ostane na Fakultetu i da radi kao asistent. Međutim, Abazović je to odbio i vratio se u Ulcinj. U međuvremenu je dobio ponudu za posao u Ministrarstvu vanjskih poslova Crne Gore.

– U tom ministarstvu su mu dali jedan uslov: mora da se učlani u jednu od dvije partije, ili Mile Đukanovića ili u neku albansku partiju. On nije htio nijednu, odbio je i bio je eliminiran iz tog ministarstva. Tad se vratio u Ulcinj i ozbiljno se počeo baviti politikom – navodi prof. Zgodić.

Nakon toga je doktorirao u Sarajevu. Profesor Zgodić nam je rekao da mu je žao što se odlučio za politiku jer je mogao izgraditi sjajnu akademsku karijeru zbog predispozicija. Ali spletom okolnosti danas je glavni faktor koji utiče na konstalaciju političkih snaga u Crnoj Gori. Uvijek su bili u političkom sporu, nisu se slagali.

– Kako ga znam, uvijek je bio u kritičkom odnosu prema vladajućem režimu, a ja se s tim nisam slagao. Stalno sam mu govorio: Dritane, ako se umjesto DPS-a vlasti u Crnoj Gori dograbe fanatizirani nacionalisti, nestat će vam Crne Gore – kaže prof. Zgodić.

Nije s njim danas razgovarao, ali vjeruje da je u jednoj nezahvalnoj poziciji.

– Ne može pristati uz DPS jer bi tako izdao svoje birače, jer je uvijek nastupao sa stanovišta kritike, ali ne može ni s ovim fanaticima koji su toliko pomahnitali – smatra prof. Zgodić.

Pred Abazovićem je trenutno velika odluka. Mora izabrati između Zdravka Krivokapića i Mile Đukanovića. Šta god da izabere kosit će se s njegovim predizbornim obećanjem da će se zalagati za vladu eksperata. Po strani ne može ostati. Od najmlađeg parlamentarca, istaknutog aktiviste, Abazović je sada sa 35 godina u ulozi da kreira budući politički pravac Crne Gore.

(StarMo)