Naslovnica Život Sarajevski Jazz Fest ove godine – online

Sarajevski Jazz Fest ove godine – online

353

Sarajevo — 24. međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2020 održat će se od 19. do 21. novembra – ONLINE.

U želji da ponude premijerne programe, producirane na različitim lokacijama, snimane u 4K tehnologiji i da koncerte u formatu od 30 minuta predstave ne samo redovnoj publici Jazz Festa već i publici širom svijeta, organizatori festivala odlučili su se na online izdanje.

Jazz Fest Sarajevo 2020 će predstaviti koncerte međunarodnih i bosanskohercegovačkih umjetnika koji su posebno za festival producirani na tri kontinenta: u Sarajevu, Amsterdamu, New Yorku, Berlinu i Jerusalemu.

Poseban festivalski program je ‘Sevdah na distanci’, koji bosanskohercegovačkim muzičarima omogućava angažman u vrijeme pandemije i priliku za nove projekte, novu muziku. Program Sevdah na distanci će predstaviti tri koncerta.

Festival će 19. novembra biti otvoren klavirskim solo koncertom Adisa Sirbubala u sarajevskoj Vijećnici.

Istu večer uslijedit će i premijera koncerta iranskog virtuoza Kayhana Kalhora, svirača kemenčea i kompozitora Silk Road Ensemblea sa kojim je osvojio Grammyja za najbolji world music album. Koncert Kayhana Kalhora snimljen je u jednom od najznačajnijih evropskih koncertnih prostora – Bimhuis u Amsterdamu.

Narednog dana uslijedit će koncert dueta vokalistice Tijane Vignjević i čelistice Belme Alić iz sarajevskog Muzeja ratnog djetinjstva, nakon čega festival i publika putuju u New York. U studiju EastSide Sound bit će predstavljena premijera dvoje vrhunskih gitarista srednje generacije Mary Halvorson i Milesa Okazakija, dok će u čuvenom MoMA PS1, njujorškom Muzeju savremenu umjetnosti, biti premijera nastupa Amira ElSaffara, američkog trubača, multiinstrumentaliste i vokaliste.

 

(StarMo)