Naslovnica BiH Sarajevo: Uhapšena trojica – Varali preko Vibera!

Sarajevo: Uhapšena trojica – Varali preko Vibera!

417
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, u ponedjeljak su uhapsili tri osobe iz Sarajeva inicijala E.Đ. (1989.), D.M. (1997.) i N.B. (1969.).

Uhapšene osobe se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela “Udruživanje radi činjenja krivičnog djela” iz člana 340., a u vezi s krivičnim djelom “Prevara” iz člana 294. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbama Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi stambenih objekata na dvije lokacija na području Kantona Sarajevo koje koriste osumnjičeni, kojom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji su traženi Naredbom Suda, a koji potiču ili se dovode u vezu s navedenim krivičnim djelima.

Federalna uprava policije je u prethodnom periodu zaprimila više prijava od fizičkih lica, protiv te kriminalne grupe, koja se sumnjiči da je u periodu juni – decembar 2019. godine, neovlašteno došla do podataka s bankovnih platnih kartica više građana s područja cijele Bosne i Hercegovine, na način da su uz korištenje više različitih telefonskih brojeva.

Oni su zatim putem aplikacije Viber upućivali poruke u kojim su prikazivanjem lažnih činjenica oštećena lica obmanuli da su dobitnici nagradnog poklon bona UniCredit banke, Raifaisen banke i Fondy Fondacije, a nakon čega su oštećeni ne sumnjajući da se radi o prijevari dostavljali podatke sa svojih platnih kartica, a nakon čega su, na prijevaran način pribavljene podatke sa platnih kartica, upotrebljavali za online internet klađenje putem, kupovinu mobilnih telefonskih aparata i različite robe putem web stranica, čime su za sebe pibavili znatnu imovinski korist.

(StarMo)