Naslovnica BiH Sarajevo: Stvoriti humane uslove za migrante

Sarajevo: Stvoriti humane uslove za migrante

458
foto: federalna.ba/Fena

Sarajevo — Prošireni koordinacioni tim za pitanje migranata Kantona Sarajevo danas je održao sastanak na kojem je razgovarano o stanju u migrantskim centrima Ušivak i Blažuj, iznalaženju rješenja koja bi dovela do boljeg i efikasnijeg upravljanja migrantskom krizom te preventivnom djelovanju kako kriza ne bi eskalirala.

Na sastanku su predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, nevladinih organizacija, IOM-a, DRC-a, Službe za strance BiH, Doma zdravlja Ilidža, KJKP Rad-a, Centra za socijalni rad, Uprave policije KS, KJP Vodovoda i kanalizacije, Hitne službe te civilne zaštite odredili prioritete u rješavanju migrantske krize.

Prioritet je migrantima koji su smješteni u prihvatnim centrima Ušivak i Blažuj, na području općina Ilidža i Hadžići, pružiti uvjete za život koji su dostojni čovjeka, osigurati zdravstvenu njegu, vodu za piće i higijenu, posebno u Blažuju.

Također je i ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS Malik Garibija rekao da je u migrantskim centrima već improvizovana ambulanta, ljekari su na terenu, a trenutno, pošto nema vode, radi se na vodoinstalaciji, pripremaju se i bojleri za toplu vodu. Postoje i problemi rasvjete u blizini kampa.

“Treba nam 20 dana da se kamp u Blažuju osposobi za potrebe ljudi. Tražit ćemo od IOM-a da se uspostave dodatne linije za transport građana, ali i migranata kako ne bi bilo pritisaka i problema za lokalnu zajednicu. Činimo sve da kriza ne eskalira i problem ne ide dalje”, rekao je Garibija, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Dodao je da su i pripadnici MUP-a KS prilagodili djelovanje, te je više policajaca koji pružaju sigurnost migrantima i građanima KS, ali je naglasio da je jedina i isključiva nadležnost na Vijeću ministara BiH koje “neadekvatno upravlja migrantskom krizom”.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica je na konferenciji za medije nakon sastanka kazao da su MUP KS i Vlada KS aktivno uključeni u suočavanje s migrantskom krizom, a cilj je da uslovi u kampu budu što bolji za migrante.

“Učinit ćemo sve čim prije da ti ljudi imaju humane uslove. Također želimo smanjiti mogućnost kriminalnog potencijala i prevenirati krivična djela koja bi mogli počiniti migranti prema sebi ali i prema građanima KS, posebno Ilidže i Hadžića”, kazao je ministar Katica.

Upravljanje migrantskom krizom, naglasio je ministar, poseban je izazov za sve a osobito za MUP KS. Temeljito se radi operativni pan, angažirana je policija za podršku.

Podsjetio je i da se posebno radi na pružanju sigurnosti građanima KS tokom prazničnih dana, svečanosti i događaja, te da migrantska kriza ne smije ugroziti promociju turizma u KS.

Načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović zahtijeva da se poštuju ljudska prava migranata ali i građani koji žive na tom prostoru imaju svoja prava.

“Zaštita imovine i sugurnost građana je neophodna. Postoji prag tolerancije, ali ukoliko se desi neka nepredviđena, po život opasna situacija, učinit će sve da zaštitimo građane”, kazao je Ejubović.

U rješavanju problema, dodao je, nalazi sagovornike u Vladi KS, koja je spremna da pomogne čak i onima koji “ne znaju kako da riješe migrantsku krizu”.

Garibija, Katica i Ejubović su od Vijeća ministara BiH i Ministarstva sigurnosti BiH zatražili da rasterete kampove, da budu ravnomjerno raspoređeni kako bi kriza bila kontrolisana, a ne da dvije lokalne zajednice podnose teret.

(StarMo)