Naslovnica BiH Sarajevo: SIPA hapsi zbog pranja novca i organizovanog kriminala

Sarajevo: SIPA hapsi zbog pranja novca i organizovanog kriminala

621
foto arhiva

Sarajevo — Nakon višemjesečne istrage i po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici Države agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros započeli su realizaciju akcije kodnog naziva “Profit”.

U toku su pretresi na više lokacija zbog krivičnih dijela organizirani kriminal i pranje novca – potvrdila je Feni glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Dodala da je pod istragom Tužilaštva u predmetu “Profit” i Zijad Blekić. Glasnogovornica Tužilaštva KS, rekla je za “Avaz” da su ove osobe osumnjičene za organizirani kriminal i pranje novca. Ona je potvrdila da je jedan od osumnjičenih Blekić. Istraga u ovom predmetu traje od 2010. godine, a usmjerena je protiv nekoliko osoba i pravnih lica.

Nezvanično, SIPA je do sada, navodno, oduzela velike količine novca, više od pola miliona KM.

– Budući da su aktivnosti na terenu, po okončanju akcije imat ćemo više informacija – kazala je Bavčić.

Mediji su ranije pisali da su u okviru ovog predmeta osumnjičei vlasnik brokerske kuće “Eurohaus” Zijad Blekić, njegov nekadašnji zamjenik Edin Dizdar, direktor “Vradis investicije” Ramiz Bibić, bivši direktor “Vranice” Naser Daca, direktor i suosnivač “Profin Investa” Daver Halilbegović, suosnivač i predsjednik Nadzornog odbora “Profin Investa” Armin Mulahusić, koji je također obnašao dužnost direktora “Eurohaus Investa” Zijada Blekića.

(StarMo)