Naslovnica BiH Sarajevo: Protest zbog nenabavke vakcina

Sarajevo: Protest zbog nenabavke vakcina

293
foto: RSE

Sarajevo — Zbog nenabavke vakcina i ugrožavanja javnog zdravlja, stotine građana Sarajeva, okupilo se pred zgradom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BIH) u utorak 6. aprila, na protestima organizovanim putem društvenih mreža pod nazivom “Borba za život”.

Građani su blokirali glavnu saobraćajnicu kod Parlamentarne skupštine BiH, a nadležnim u transparentima poručuju : “Zaradite platu”, “PCR test obavezan za sve koji ulaze u BiH”, “Dosta je”, “Spavate li mirno”.

Dio građana kreće se pješice, dok ih prati kolona vozila. Oni će se kratko zadržati ispred zgrade Parlamentarne skupštine, nakon čega će, kako je najavljeno, ići ispred zgrade Vlade FBiH.

Protesti su počeli na platou ispred Željezničke stanice u Sarajevu, gdje su oragnizatori, neformalna grupa građana, dijelili transparente i organizovali kolone automobila koje će krenuti prema državnim i entitetskim institucijama u glavnom gradu BiH.

Neformalna grupa „Borba za život“ traži ostavke ili čvrste garancije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević, premijera Federacije BiH Fadila Novalića i ministra zdravlja Federacije BiH Vjekoslava Mandića, da će masovna imunizacija započeti do kraja aprila, prenio je Radio Slobodna Evropa.


Na listi zahtjeva organizatora nalazi se i smjena starog i imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, koja ima rok od 14 dana da izađe s jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbu protiv pandemije korona virusa, te hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

Za ispunjenje ovih zahtjeva postavljen je rok od sedam dana, do 13. aprila 2021. godine, jer svaki dan je, kako su naveli u pozivu za proteste, kockanje sa životima građana.

Zbog održavanja protesta pod nazivom “Borba za život” u glavnom gradu BiH od 11:30 do 14 sati obustavljen je saobraćaj, a javni gradski prijevoz odvija se po izmijenjenom režimu.

(StarMo)