Naslovnica BiH Sarajevo: Predsjednik Suda optužen za seksualno uznemiravanje!

Sarajevo: Predsjednik Suda optužen za seksualno uznemiravanje!

479
Vladimir Špoljarić

Sarajevo — Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podigo je optužnicu protiv predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, Vladimira Špoljarića (1957.), zbog seksualnog uznemiravanja jedne zaposlene.

Optuženi se tereti da je tokom 2018. i 2019. godine, kada je vršio dužnost vršioca dužnosti, a kasnije i predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, kontinuirano i u više navrata, neprimjerenim djelima i postupcima, vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet zaposlene Kantonalnog suda u Sarajevu, koja mu je u više navrata ukazivala na nepoželjnost i neprimjerenost njegovih postupaka.

Kako je navedeno, tokom seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, optuženi je oštećenoj u svojstvu nadređenog, upućivao prijetnje ugrožavanjem njenog zaposlenja i egzistencije, te višestrukim neprimjerenim postupcima, doveo do ozbiljnog ugrožavanja tjelesnog i duševnog zdravlja oštećene.

Počinjeno krivično djelo protivno je domaćim i međunarodnim konvencijama i aktima kojima se garantuje sigurnost života i zdravlja i zaštite pojedinca od polne diskriminacije.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 15 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(StarMo)