Naslovnica BiH Sarajevo: Povorka ponosa online i automobilima

Sarajevo: Povorka ponosa online i automobilima

264
Sarajevo; foto: radiosarajevo.ba - ilustracija

Sarajevo — Druga bh. Povorka ponosa održana je u nedjelju u Sarajevu on-line zbog pandemije korona virusa. Aktivisti su i automobilima, uz strogu zaštitu policije prodefilovali sarajevskim ulicama mašući zastavama.

Aktivisti su poručivali – “Mi postojimo i živimo u ovoj državi i zahtijevamo zakone, zaštitu i sigurnost”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Organizacioni odbor bh. Povorke ponosa, u saopštenju za javnost istakao je kako je nizom alternativnih akcija obilježen datum na koji se trebala desiti druga protesta šetnja Povorke ponosa u glavnom gradu BiH.

“Kroz zauzimanje javnog prostora, održavanjem performansa i akcijom Ponos na četiri točka, poručujemo da su ulice bh. gradova i naše, ali da se ne osjećamo slobodno i sigurno na njima. Zbog loše epidemiološke situacije, ali uprkos tome aktivisti i aktivistkinje iz cijele Bosne i Hercegovine poručuju javnosti i institucijama da su LGBTIQ osobe dio bh. društva i kao takve zahtjevaju jednaka prava”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bh. Povorka ponosa nije komercijalni događaj, nego nephodan politički protest i iskaz otpora, kao što su to i protesti drugih obespravljenih građana i građanki.

“Na ovaj način još jednom ukazujemo na sve institucionalne i zakonske prepreke sa kojima se LGBTIQ osobe kontinuirano i svakodnevno suočavaju. Mi smo se kroz svoje djelovanje i borbu za jednakost susreli sa ozbiljnim, neravnopravnim problemima prilikom pristupa javnom prostoru. Sloboda okupljanja u BiH nije slobodna, iako je zagarantovana Ustavom BiH”, poručuju u Organizacionom odboru bh. Povorke ponosa.

(StarMo)