Naslovnica Život Sarajevo: Oproštaj od “diva pravne nauke”

Sarajevo: Oproštaj od “diva pravne nauke”

519
Ćazim Sadiković

Sarajevo — Članovi porodice, prijatelji i kolege oprostili su se danas na komemorativnom skupu od profesora Ćazima Sadikovića, kojeg su u oproštajnim govorima nazvali “divom pravne nauke i borcem za zaštitu ljudskih prava”.

Prof. dr. Sadiković umro je 26. januara u Sarajevu u 85. godini. Život je posvetio borbi za uspostavljanje moderne demokratske BiH koja počiva na vladavini prava, kao i borbi za osiguranje ljudskih prava.

Kako je rečeno na komemoraciji, Sadiković je učestvovao u dva prijelomna događaja u novijoj historiji BiH. Jedan se odnosi na njegovu ulogu tokom referenduma o nezavisnosti BiH, a drugi na njegovu ulogu kao člana Arbitražnog komiteta u formiranju Distrikta Brčko.

U ime Pravnog fakulteta u Sarajevu obratila se Jasminka Gradaščević-Sijerčić, koja je istaknula da su profesora Sadikovića krasile brojne ljudske osobine, među kojima staloženost i pribranost, te da je bio osoba koja zna kontrolirati emocije.

“Te osobine pomogle su mu u njegovoj bogatoj karijeri, u kojoj se zalagao za uspješno političko uređenje zemlje, ali uvijek uz premisu da je BiH bilo i bit će je” – navela je Gradaščević-Sijerčić.

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo istaknuo je kako je Sadikovićev interes za ljudska prava kulminirao knjigom „Ljudska prava bez zaštite“, koju je 1998. eminentni međunarodni odbor proglasio knjigom godine – piše Avaz.

(StarMo)