Naslovnica BiH Sarajevo: “Od balkanske močvare napravio je državu”

Sarajevo: “Od balkanske močvare napravio je državu”

155
foto: Fena

Sarajevo — Delegacija Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, udruženja antifašista, te građani okupili su se u srijedu u krugu Kampusa Univerziteta u Sarajevu i odali počast doživotnom predsjedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipu Brozu Titu, te položili cvijeće na njegovu bistu. Povod je bila 42. godišnjica njegove smrti.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić za novinare je izrazio zadovoljstvo što ‘postoje mlade generacije koje prepoznaju vrijednosti antifašizma i spremne su nastaviti njegovati tradiciju antifašizma’.

“Na svima nama je da pokušamo širiti priču tolerancije i antifašizma, borbe za vrijednosti u kojima ćemo svi biti jednaki. Neka svako bude ponosni pripadnik svog naroda, ali da malo više budemo Bosanci i Hercegovci i da se ne takmičimo u tome ko je veći nacionalista nego ko je bolji čovjek, stručnjak i ko bolje radi svoj posao, ko se bolje odnosi prema komšijama. Ovo može zvučati i kao utopija, ali vjerujem u tu ideju”, kazao je, javili su bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić naglašava da će biti nastavljeno njegovanje svega onoga što su nam, kako je kazala, ostavili naši preci.

“Poruka današnjeg dana treba biti da se borimo za antifašizam i za vrijednosti antifašizma. To je ujedno i borba za budućnost, borba za naredak”, naglasila je.

Potpredsjednik Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata BiH (SABNOR) Nijaz Skenderagić kazao je da se na mnogo mjesta u Bosni i Hercegovini i regiji i 42 godine nakon Titove smrti ljudi okupljaju radi sjećanja na njega.

“Ne da bi veličali kult ličnosti, nego da bi se prisjetili svih onih vrijednosti koje je on izgradio. Prije svega, on je uspio od jedne tadašnje balkanske močvare napraviti državu koja je bila jedna od pet najpriznatijih u svijetu”, naglasio je.

Prisjetio se Skenderagić i dana sahrane Josipa Broza koja je, kako je kazao, bila nezapamćena po broju prisutnih delegacija, ali i po gledanosti prenosa iz Beograda.

Josip Broz Tito (1892. – 1980.) bio je revolucionar, vojskovođa i državnik. Smatra se jednom od najvažnijih ličnosti 20. stoljeća i uopće historije na prostorima bivše Jugoslavije. Preminuo je na današnji dan 1980. godine, u 15.05 sati u Ljubljani. Sahranjen je 8. maja u Beogradu, uz prisustvo delegacija iz 127 zemalja i direktan televizijski prenos pogrebne procesije u 58 država.

(StarMo)