Naslovnica Život Sarajevo: Obilježen “Dan Bošnjaka”

Sarajevo: Obilježen “Dan Bošnjaka”

248

Sarajevo — Svečano obilježavanja Dana Bošnjaka upriličeno je sinoć u sarajevskoj Vijećnici uz bogat umjetnički program i mnoštvo istaknutih zvanica, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod”, te pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake.

Kako je kazao predsjednik BZK “Preporod” Sanjin Kodrić, Dan Bošnjaka vezuje za Prvi bošnjački sabor, bošnjački svenarodni skup koji je održan u opkoljenom Sarajevu 27. i 28. septembra 1993. godine, a kad je, uz niz drugih važnih odluka, donesena i svenarodna odluka kojom su Bošnjaci “revitalizirali svoje stvarno, povijesno narodno ime Bošnjak”.

Kodrić ističe da Dan Bošnjaka ima duboku, fundamentalnu simboličku vrijednost, jer označava i onaj povijesno prekretni, sudbinski trenutak kad su se Bošnjaci izborili za slobodu svojeg identiteta, za neotuđivo pravo na svoje stvarno ime, ali i za suštinsko pravo na svoje jastvo, na ono što stvarno jesu.

“Bio je to trenutak simboličkog bošnjačkog skidanja okova sa sebe i svojeg ja, sa svojeg kolektivnog mi, bio je to trenutak prisjećanja desetljećima ideološki zabranjivanog i stoga potisnutog i zaboravljenog sebe, trenutak izlaska iz prisilne individualne i kolektivne identitetske amnezije, trenutak povratka sebi i, konačno, trenutak slobode” – rekao je Kodrić.

Član predsjedništva BiH Šefik Džaferović u svom govoru naglasio da je Prvi bošnjački Sabor jedan od najznačajnijih događaja za Bošnjake u njihovoj historiji.

“Odlukom sabornika, Bošnjaci su vratili svoje historijsko ime i svoj jezik. Postojali smo prije Sabora i nismo nastali prije 26 godina. Tu smo od kada je države BiH. Vijekovima smo se borili za ovu zemlju i njene ljude. Bošnjaci i BiH su oduvijek sudbinski povezani. Tokom cijelog 20. vijeka bila su prisutna osporavanja Bošnjaka i države BiH, vrhunac je bio period agresije od 1992. do 1995. godine, a cilj je uvijek bio isti, ugasiti BiH i Bošnjake. Odbijena je podjela BiH i nastavljena borba za cjelovitost i ravnopravnost svih njenih naroda i građana. Istovremeno je nastavljena afirmacija identiteta bošnjačkog naroda” – rekao je Džaferović.

(StarMo)