Naslovnica BiH Sarajevo: Migranti upali na posjed zatvora – Odmah su “upozoreni”

Sarajevo: Migranti upali na posjed zatvora – Odmah su “upozoreni”

497
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — Grupa od desetak migranata u četvrtak je u kasnim popodnevnim satima iz privremenog migrantskog centra u Blažuju, krećući se kroz šumu, upala na posjed KPZ-a Sarajevo.

S obzirom na to da je prostor pokriven termalnim kamerama, uočili su ih zavodski policajci, koji su ih uz upotrebu zvučne i svjetlosne signalizacije upozorili, nakon čega su se oni razbježali.

Na mjesto događaja pozvana je i policija, a kako je kasnije utvrđeno, migranti su došli u vodozaštitnu zonu i u kanistere sipali vodu na rezervoaru sa kojeg se zatvor snabdijeva vodom.

Prava sreća je da su u trenutku kad su migranti upali na posjed zatvora, službeni psi, koji se kreću po ovom području na sajlama, bili zatvoreni u boksove.

Direktor sarajevskog KPZ-a Faruk Zubčević potvrdio je za Faktor da se desio ovaj incident, te kazao kako će već danas reagirati i Uprava zatvora i Ministarstvo pravde.

– Odmah ćemo uputiti akt Službi za poslove sa strancima, kao i upravniku centra u Blažuju, razgovarat ćemo s njima, jer mi ne možemo nikome garantovati sigurnost ko se neovlašteno nađe na tom području – kazao je Zubčević.

Danas će, dodao je, dodatno utvrditi ograde i postaviti znakove upozorenja kako se slični incidenti ne bi ponavljali.

(StarMo)