Naslovnica BiH Sarajevo: Dan kada je ubijen italijanski aktivista…

Sarajevo: Dan kada je ubijen italijanski aktivista…

524

Sarajevo — Jutros je održana komemoracija za Italijana Gabriela Morena Locatellija, ubijenog u Sarajevu 3. oktobra 1993. dok je protestovao za prekid borbi u glavnom gradu zajedno s volonterima religijskog udruženja “Blaženi graditelji mira”, saopšteno je iz Ambasade Italije u BiH.

Ceremonija je održana na Mostu Suade i Olge na Vrbanji, mjestu gdje je ovaj aktivista pogođen snajperskim hicem.

U prisustvu lokalnih medija i brojnih predstavnika udruženja i italijanske kooperacije u Bosni i Hercegovini, italijanski ambasador Minasi je položio vijenac ispred spomen ploče ovom momku koji je žrtvovao svoj život da bi poslao poruku mira i društvenog zalaganja, koje je inspiriralo cijelu jednu generaciju mladih ljudi da se pokrenu u pružanju pomoći žrtvama sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

“Gabriele je prva italijanska civilna žrtva rata u Bosni i Hercegovini, a Italija je imala žrtve na svim stranama u ovom sukobu. Od samog početka oni svjedoče o bliskosti sa civilnim stanovništvom i pozivom na mir i na miroljubiv suživot, na odbranu ljudskih prava i na autentičnu demokratiju. Ovakvo zalaganje i danas puno toga poručuje političarima u Bosni i hercegovini, civilnom društvu i međunarodnoj zajednici”, rekao je ambasador Minasi.

(StarMo)