Naslovnica Mostar Saopštenje MUP HNK: Dvoje uhapšeno u zadnjih par dana

Saopštenje MUP HNK: Dvoje uhapšeno u zadnjih par dana

256
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) oglasilo se saopštenjem za javnost, u kojem podsjećaju na sve mjere i radnje koje poduzima u zadnje vrijeme po naredbi kriznog štaba u vrijeme pandemije, ali i na redovne zadatke iz svoje nadležnosti.

MUP HNK u saopštenju najprije podsjeća da je Vlada HNK na sjednici održanoj 17. 03. 2020. godine donijela Odluku o proglašenju nepogode uzrokovane pojavom COVID-19 u našem kantonu. “I prije proglašenja nepogode pripadnici MUP-a HNK su bili maksimalno angažovani na provođenju preporuka i naredbi Kantonalnog štaba Civilne zaštite”, navode iz MUP-a HNK-a.

Podsjeća se da policijski službenici MUP-a HNK svakodnevno u svim opštinama i gradovima kantona vrše kontrole poštivanja mjera izolacije i samoizolacije lica koja imaju rješenje o tome. U nekim trenucima kontrolisana su 4243 lica, dok se trenutno kontrola provodi nad 974 lica kojima su određene navedene mjere od strane nadležnih organa, navode iz MUP-a.

Također, policijski službenici MUP-a HNK su angažovani na provođenju mjere o zabrani kretanja građana od 20 do 5 sati, provođenju naredbe Kantonalnog štaba Civilne zaštite od 10. 04.2 020. godine o zabrani kretanja građana HNK van mjesta svog prebivališta, kao i na provođenju mjera o zabrani kretanja lica starijih od 65 i mlađih od 18 godina.

Na osnovu naredbe Kantonalnog Štaba Civilne zaštite policijski službenici vrše i praćenje lica kojima je Federalno Ministarstvo zdravstva izdalo rješenje o karantinu. Redovno se kontroliše i poštivanje mjere zabrane rada određenih pravnih subjekata.

“Pored svih navedenih aktivnosti koje provode policijski službenici MUP-a HNK, redovne policijske zadatke i svakodnevne obaveze kao što su borba protiv svih vidova kriminaliteta, čuvanje javnog reda i mira i prevencija saobraćaja ne trpe. Postupajući u okviru svojih nadležnosti, policijski službenici PU Mostar lišili su slobode dva lica u zadnjih par dana. Lice inicijala B.B. (1999) sumnjiči se da je u posljednjih 15 dana izvršilo više provalnih krađa na području Mostara, te je vlasnike objekata oštetilo za više desetina hiljada KM. Lice inicijala I.M. (1962) sumnjiči se za krivično djelo Izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanja oružja i eksplozivnih naprava. Oba lica su proslijeđena Kantonalnom tužilaštvu i određen im je pritvor”, dodaje se u saopštenju.

Iz MUP-a HNK-a navode i da su pripadnici PU Konjic lišili slobode dva lica iz Sarajeva koja su u putničkom vozilu prevozili migrante bez valjane dokumentacije. Osumnjičeni su predati pripadnicima SIPA-e na dalje postupanje.

“Pripadnici policijskih snaga MUP-a HNK u posljednjih pet dana, radeći na suzbijanju i nelegalnoj distribuciji opojnih droga, kod sedam lica su pronašli više raznih opojnih sredstava (speed, heroin, heptanon, marihuana). Protiv svih osumnjičenih preduzete su mjere i radnje u skladu sa zakonskim propisima”, takođe stoji u saopštenju.

Pripadnici MUP-a HNK će i u narednom periodu provoditi sve redovne aktivnosti sa posebnim naglaskom na provedbi mjera i naredbi Kantonalnog štaba Civilne zaštite radi suzbijanja pandemije COVID-19.

“Iz toga razloga molimo građane da se navedenih mjera i naredbi strogo pridržavaju sve dok su oni na snazi”, stoji na kraju saopštenja za javnost MUP-a HNK-a.

(StarMo)