Naslovnica BiH Saopštenje MUP-a ZHK: Spriječen sukob navijača Dinama i Širokog

Saopštenje MUP-a ZHK: Spriječen sukob navijača Dinama i Širokog

343
foto: federalna.ba

Široki Brijeg — Brzom intervencijom policijskih službenika PU Široki Brijeg, Specijalne policije MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) i Jedinice za sigurnost saobraćaja na putevima MUP-a ZHK spriječen je incident većih razmjera između pripadnika navijačke grupe “Bad Blue Boys” i navijačke grupe “Škripari”, saopšteno je u ndjelju iz MUP-a ZHK-a.

Naime, u subotu oko 22 sata, policijski službenici PU Široki Brijeg došli su do saznanja da se u dijelu grada, na lokalitetu Brijeg, okupila veća grupa nepoznatih osoba, od kojih je dio s kapuljačama na glavama, a za koje su postojala saznanja da je riječ o navijačima GNK “Dinamo”, pripadnicima navijačke grupe “Bad Blue Boys”, koji su došli u Široki Brijeg s namjerom da izazovu fizički sukob s navijačima NK “Široki Brijeg”, pripadnicima navijačke grupe “Škripari”.

Odmah potom na navedeni lokalitet upućen je veći broj policijskih službenika uniformirane i kriminalističke policije PU Široki Brijeg i Jedinice za sigurnost saobraćaja na putevima MUP-a ZHK, a ubrzo potom i Specijalna policija MUP-a ZHK. Dolaskom na mjesto događaja policijski službenici zatekli su veću grupu mlađih muških osoba s drvenim letvama i kamenjem u rukama. Policijski službenici izdali su im naređenje da odlože letve i kamenje i pođu s njima nakon čega je dio pripadnika grupe pobjegao u obližnju šumu.

Ukupno 22 osobe, od kojih 19 državljana Republike Hrvatske i 3 državljanina BiH, postupile su po naredbi, te su privedene u službene prostorije PU Široki Brijeg gdje je nad njima izvršena prekršajna obrada nakon koje su im uručeni prekršajni nalozi – za počinjene prekršaje protiv javnog reda i mira (tuča, zapriječena novčana kazna od 400,00 KM) izrečene su im novčane kazne koje su navedeni odmah i platili, nakon čega su hrvatski državljani u pratnji policije ispraćeni do graničnog prelaza s RH u mjestu Gorica, a državljani BiH pušteni na slobodu.

Policijski službenici poduzimaju daljnje mjere i radnje u cilju identificiranja i sankcioniranja ostalih počinilaca prekršaja, navodi se u saopštenju iz MUP-a ZHK-a.

(StarMo)