Naslovnica BiH Saopštenje iz Majčinog sela: Nismo ‘žarište ili izvorište’ zaraze

Saopštenje iz Majčinog sela: Nismo ‘žarište ili izvorište’ zaraze

418

Mostar/Čitluk — Na email adrese medija, u ponedjeljak uveče stigla je poruka-saopštenje hza javnost direktora Majčinog sela u Međugorju, a u vezi sa medijskim izvještajima o navodnoj pojavi koronavirusa u toj instituciji.

U tekstu saopštenja stoji:

“Uvažavajući opravdano zanimanje javnost i poštujući novinarsku potrebu za izvještavanjem, a u nemogućnosti da svima odgovorimo obraćamo se na ovaj način.

Vezano za pojavu virusa u opštini Čitluk, u nekoliko posljednjih dana Majčino selo se počelo neočekivano i neopravdano spominjati u javnosti i medijima u kontekstu i s naglascima koji bi mogli iskriviti stvarno stanje i zasjeniti činjenice. Naime, istina je da su se tri radnice Majčinog sela, inače časne sestre, pokazale pozitivne na virusnom testiranju. Do tog testiranja, uz sve preuzete mjere opreza i zaštite, zadnjih deset dana, u Ustanovi niko od radnika niti od štićenika nije imao simptome koji bi ukazivali na moguću zarazu. Stoga je neopravdano i neistinito pripisivati Selu da je ‘žarište ili izvorište’ zaraze.

Nakon što smo saznali za navedene rezultate testiranja, po preporuci iz kantonalnog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, odmah smo informisali opštinsku epidemiološku službu te je nadležni epidemiolog odredio mjeru izolacije za cijelu Ustanovu. Istoj službi poslali smo popis radnika i štićenika koji su bili u kontaktu s testiranim radnicama. Stupili smo u vezu s Domom zdravlja u Čitluku kao i s Opštinskom sanitarnom službom. Svi Centri za socijalni rad koji su nam povjerili štićenike uredno su obaviješteni o novonastalim prilikama kao i o stanju štićenika. U iščekivanju smo daljnjih uputstava i preporuka nadležnih organa.

Imajući u vidu posebno poslanje ove Ustanove kao i dobrobit štićenika, koja nam mora svima biti na prvom mjestu, sve molimo za razumijevanje i posebnu osjećajnost. Štićenici, iako se nalaze u ovoj Ustanovi, zaslužuju poštovanje i imaju pravo na dostojanstvo. Stoga svi smo u ovoj (ne)prilici pozvani odgovorno djelovati i svojim postupcima pomoći da se nadiđu nastale poteškoće.

Svima koji su nam u ovom vremenu iskazali podršku i spremnost za pomoć, od srca hvala. Posebna hvala našim odgojiteljicama koje su spremno prihvatile četrnaestodnevnu danonoćnu službu i ostale sa štićenicima. Našim radnicama želimo brz i uspješan oporavak!”, stoji u saopštenju koje potpisuje direktor fra Dragan Ružić.

(StarMo)