Naslovnica Mostar Šantićeve večeri poezije: „Najstarija pjesnička manifestacija na Balkanu“

Šantićeve večeri poezije: „Najstarija pjesnička manifestacija na Balkanu“

607
sa press-konferencije u Vladičanskom dvoru u Mostaru

Mostar — Od 6. oktobra do 6. novembra ove godine, bit će održane, kako tvrde organizatori, 100. po redu Šantićeve večeri poezije. Organizatori manifestacije su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta, Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko kulturno-umjetničko društvo Gusle iz Mostara.

Program manifestacije će većinom biti održan u Mostaru. Jedno veče će tradicionalno biti upriličeno u Nevesinju, a ove godine po prvi put i u Banja Luci.

To je saopšteno u srijedu na press-konferenciji Organizacionog odbora Šantićevih večeri poezije u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

„Moram naglasiti da ovogidšnji naš veliki jubilej zapravo svjedoči o dubokoj ukorijenjenosti srpske kulture u gradu Mostaru, koja je – kako u proteklim stoljećima, tako i posljednjih stotinu godina – ostavila neizbrisiv trag u gradu na Neretvi. Prosvjeta i Gusle čuvaju sjećanje na lik i djelo našeg velikog pjesnika Alekse Šantića, koji je zajedno sa svojim savremenicima – Svetozarom Ćorovićem, Atanasijem Šolom, Jovanom Dučićem i drugima – zapravo postavio temelje savremene srpske kulture, inače kulture u gradu Mostaru“, kazala je pored ostalog predsjednica Organizacionog odbora, Sanja Bjelica Šagovnović.

Najavljen je niz sadržaja, poput predstavljanja knjiga, pjesničkih večeri, te izložbi slika. Organizatori su posebno najavili premijere predstave „Što te nema“, koju u produkciji Prosvjete zajedno rade Narodno pozorište Mostar, HNK Mostar i Narodno pozorište RS Banja Luka, te predstavljanje monografije „Šantićeve večeri poezije i Književna nagrada Aleksa Šantića“, autora oca Radivoja Krulja, mostarskog paroha.

„Čast mi je da prisustvujete promociji ove monografije, mislim da je jako važna za sve nas i za naš grad, da se možemo podičiti definitivno najstarijom pjesničkom manifestacijom na Balkanu, ako ne i šire“, rekao je uz ostalo Krulj.

Premijera predstave „Što te nema“ je 11. oktobra, s početkom u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar, zatim 15 oktobra u HNK Mostar, te 18. oktobra u Banja Luci. Predstavljanje monografije „Šantićeve večeri poezije i Književna nagrada Aleksa Šantića“ najavljeno je za 22. oktobar, s početkom u 19 sati, u hotelu Mostar.

Manifestacija će biti otvorena 6. otkobra svečanom akademijom u Sabornoj crkvi u Mostaru, uz prisustvo zvanica iz Mostara, Hercegovine, bh. entiteta RS, te Srbije, dok će biti zatvorena 6. novembra u Vladičanskom dvoru dodjelom Prosvjetine stipebdije „Vladimir Ćorović“ i poetskom večeri Ljubivoja Ršumovića, te otvaranjem Prosvjetine Škole srpskog jezika, historije i kulture.

(StarMo)