Naslovnica Izdvojeno Sanjin je prvi Mostarac koji je izveo ovo…

Sanjin je prvi Mostarac koji je izveo ovo…

298
Sanjin Memić

Mostar — Član Biciklističkog kluba Mostar Sanjin Memić nedavno je ostvario dječački san i postao prvi Mostarac koji je uspješno završio takozvani ‘Everesting’.

O težini poduhvata suvišno je govoriti, pa je priznaje i za njega bilo ekstremno teško i iscrpljujuće. Prevezao je 8.848 metara nadmorske visine na izabranoj stazi sa vožnjom po sistemu “gore-dolje“ u trajanju od 26 sati sa odmorima.

Sve je trajalo 26 sati i četiri minute, a Memić je za to vrijeme vozio 224,33 kilometra na visinu Everesta od 8.848 metara nadmorske visine. Stotine kolega biciklista došlo je tog dana na brdo Fortica iznad Mostara podržati ga i na koncu s njim podijeliti dio napora. Sanjin je, kaže nam, imao i veliku podršku medija i sugrađana, pa na odustajanje nije smio ni pomisliti – javlja N1.

“Sa ove distance sve izgleda nestvarno. Dva puta u toku vožnje zadesio me mrak obzirom na dužinu trajanja izazova, a izazov sam krenuo voziti u tri sata ujutro. Mostarska klima je takva da uvijek ima vjetra, a oktobar sam po sebi nije topao, pa se razlika u temperaturi između polazne i tačke uspona kretala do 10 stepeni. Sve su to faktori koji su dodatno otežavali okolnosti pod kojima sam trebao ostvariti uspjeh i završiti Everesting. O odustajanju nisam pomišljao, a podrška kolega koji su se na biciklima smjenjivali na usponima do jutarnjih sati nije mi dala prostora da razmišljam o odustajanju. Bilo je preteških momenata u toku 26 sati vožnje, a možda je nekad i spust bio teži od uspona. Ipak, uspio sam u namjeri i odlučno idem dalje u nove sportske i životne pobjede“, najavljuje Memić.

(StarMo)